Ministerul Educatiei a propus majorarea cu pana la 30% a sumelor acordate elevilor premiati la olimpiadele nationale pe discipline, se spune intr-un comunicat de joi al ministerului, citat de Mediafax.

Elevii premiati la olimpiadele nationale pe discipline ar putea primi cu 30% mai mult in valoare de premii, daca va fi aprobata o Hotarare de Guvern pusa in dezbatere publica de catre Ministerul Educatiei.

Cuantumul sumelor privind premierea elevilor la olimpiadele nationale nu a fost modificat din 2008. In ceea ce priveste olimpiadele internationale, cuantumurile au ramas la nivelul anului 2015, fiind cumulate cu alte beneficii acordate elevilor si profesorilor.

Astfel, performantele obtinute la etapa internationala a competitiilor scolare desfasurate la nivel mondial sunt recompensate de Ministerul Educatiei cu urmatoarele sume: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz si 4.065 de lei pentru mentiune.

Pentru rezultatele deosebite inregistrate la competitiile scolare internationale, organizate la nivel european sau regional, ministerul acorda stimulente in valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz si 2.550 de lei pentru mentiune. Cuantumurile acestor premii in bani acordate elevilor reprezintasumele nete.

La randul sau, profesorul care a pregatit elevul premiat pe plan international primeste un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Daca elevul a fost pregatit de mai multi profesori, valoarea sumei se imparte in mod egal la numarul de profesori pregatitori. In cazul in care elevul obtine mai multe medalii pentru aceeasi disciplina scolara, profesorului pregatitor i se acorda un singur stimulent echivalent cu distinctia cea mai mare obtinuta de elevul pregatit.

Pentru scoala pe care o frecventeaza elevii premiati la competitiile scolare internationale se acorda aceleasi sume pe care le-au obtinut elevii sai. Banii primiti se vor utiliza pentru dotari destinate, prioritate avand disciplinele corespunzatoare obtinerii performantei scolare.

De asemenea, elevii premiati la olimpiadele internationale beneficiaza, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Nu in ultimul rand, acestia sunt pregatiti de profesori universitari care sunt, la randul lor, remunerati. Alte facilitati prevazute in proiectul de HG se refera la transport, cazare si masa pe perioada desfasurarii competitiilor.

In ceea ce priveste elevii care obtin distinctii la etapele judetene si interjudetene a olimpiadelor scolare si profesorii care ii pregatesc, proiectul de act normativ nu aduce noutati. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autoritatile locale, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.