Premierul rus Dmitri Medvedev a amenintat joi ca o ofensiva terestra externa in Siria risca sa declanseze "un nou razboi mondial", intr-un interviu acordat cotidianului economic german Handelsblatt si care va fi publicat vineri, scrie AFP.

Dmitri MedvedevFoto: Wikipedia

"Ofensivele terestre fac in general astfel incat un razboi devine permanent", a avertizat primul ministru, adaugand: "Toate partile trebuie constranse sa se aseze la masa negocierilor mai degraba decat sa declanseze un nou razboi mondial".

"Americanii si partenerii nostri arabi trebuie sa se gandeasca bine: doresc ei un razboi permanent, cred ca pot castiga rapid un astfel de razboi? Ceva de genul acesta e imposibil, in special in lumea araba", a subliniat Medvedev.

Arabia Saudita a invocat recent ideea de a trimite trupe la sol in Siria, in cadrul coalitiei internationale impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic. Iar Washingtonul, prin vocea responsabililor din Pentagon, a afirmat ca vede cu ochi buni oferta saudita.

Principalii actori ai dosarului sirian au demarat joi seara negocieri dificile la Munchen asupra unei propuneri rusesti de incetare a focului, in conditiile in care ofensiva regimului de la Damasc, sustinut de Moscova, continua pe teren.

Ministrul rus al Afacerilor externe, Serghei Lavrov, a anuntat ca a facut o oferta "concreta" de incetare a focului chiar inainte de inceperea reuniunii Grupului international de sustinere a Siriei, care reuneste 17 tari in capitala bavareza.

Moscova este suspectata ca vrea sa amane scadenta pentru a castiga avantaj pe terenul militar si diplomatic si pentru a intari regimul lui Bashar al-Assad.