Un oficial occidental a anuntat miercuri ca Rusia a facut o propunere pentru a incepe o incetare a focului in Siria la 1 martie, dar potrivit acestui responsabil nu s-a ajuns la niciun acord asupra ofertei ruse, informeaza Agerpres citand Reuters.

Acest oficial a adaugat ca Statele Unite au preocupari privind unele elemente ale propunerii ruse.

La Washington, un emisar al Departamentului de Stat a declarat in Congres ca Statele Unite ar trebui sa ia in considerare optiunile in cazul in care masurile diplomatice nu reusesc.

Intrebat cat de repede ar putea fi pusa in aplicare o incetare a focului, un diplomat rus care a refuzat sa fie identificat a spus: "Poate in martie, asa cred", noteaza Reuters.

Pe de alta parte, puterile mondiale cer Rusiei sa opreasca bombardamentele din jurul Alep in sprijinul unei ofensive a guvernului sirian de a recaptura orasul.

Secretarul de stat american John Kerry face presiuni pentru o incetare a focului si mai mult acces pentru ajutoare in Alep, unde zonele controlate de rebeli sunt izolate, iar Natiunile Unite au avertizat asupra unui nou dezastru umanitar.

Angajati umanitari au anuntat miercuri ca alimentarea cu apa la Alep, unde se afla inca doua milioane de oameni, nu mai functiona.

Kerry spera intr-un acord la o intalnire la Munchen joi intre Rusia, Statele Unite, Arabia Saudita, Iran si alte puteri, in incercarea de a reinvia negocierile de pace care au esuat la inceputul acestei luni.

Oficiali sirieni au indicat, pe de alta parte, ca nu au niciun plan in legatura cu cursul razboiului. O sursa militara siriana a afirmat miercuri ca batalia pentru Alep, o importanta prada de razboi intr-un conflict ce a ucis un sfert de milion de oameni, va continua "in toate directiile".

Potrivit ministrului sirian al informatiilor Omran al-Zoubi, guvernul se asteapta la o lupta dura dar relativ scurta pentru ca orasul sa revina sub controlul statului.

"Nu ma astept ca lupta de la Alep sa dureze prea mult", a declarat el pentru Reuters la Damasc.