Polonia se va alatura luptei impotriva Statului Islamic, a declarat miercuri ministrul polonez al apararii, desi el a semnalat ca amploarea implicarii tarii sale va depinde de raspunsul NATO la agresivitatea reinnoita a Rusiei asupra flancului estic al aliantei, relateaza Reuters.

Anuntul, facut de ministrul apararii Antoni Macierewicz dupa o intalnire cu secretarul american al apararii Ash Carter la Bruxelles, confirma o informatie anterioara difuzata de Reuters ca Polonia va spori implicarea ei in Orientul Mijlociu in incercarea de a-si convinge aliatii sa aduca fortele NATO spre est, anunta Agerpres.

"Polonia a aderat la actiuni, care sunt acum atat de cruciale, in flancul sudic al NATO", a declarat Macierewicz reporterilor.

"Cand vine vorba de detalii... vom continua sa le discutam, in special asa cum le consideram in contextul larg al situatiei NATO, in speranta ca atat SUA cat si NATO ca un intreg vor sprijini Polonia si alte tari in flancul estic cu... prezenta lor permanenta", a adaugat el.

Alarmata de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in 2014 si sprijinul acesteia pentru separatistii armati din estul Ucrainei, Polonia spera ca NATO va fi de acord la un summit la Varsovia in iulie sa trimita mai multe trupe in fosta Europa de Est comunista.

NATO a convenit miercuri sa-si consolideze prezenta pentru a descuraja Rusia de la orice atac asupra tarilor baltice sau in alta parte in estul Europei, stabilind modalitati de a desfasura rapid forte aeriene, navale si terestre fara a recurge la bazele militare din perioada Razboiului Rece, aminteste Reuters.

Statele Unite si aliatii lor bombardeaza tinte ale Statului Islamic in Siria si Irak, unde gruparea militanta ocupa teritorii largi.

Contributia Poloniei la campania impotriva Statului Islamic ar putea implica operatiuni de recunoastere si antrenament, a spus Macierewicz.

Ministrii apararii din cadrul NATO participa la o reuniune la Bruxelles miercuri si joi in pregatirea summitului de la Varsovia.