Intalnirea intre papa Francisc si patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care urmeaza sa se desfasoare vineri, nu ar fi putut sa existe fara acordul presedintelui rus Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin ar putea fi unul dintre cei care sa beneficieze de pe urma ei, spun diplomati si analisti citati de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei doi lideri religiosi se vor intalni vineri, la Havana, in drumul papei spre Mexic, un eveniment istoric care deschide drumul vindecarii rupturii vechi de 1.000 de ani dintre ramura occidentala si cea orientala a crestinatatii.

"Nu exista nicio urma de indoiala ca Kremlinul a luat parte la luarea acestei decizii", spune Gleb Pavlovski, un analist politic si fost consilier al Kremlinului. "In caz contrar, intalnirea nu s-ar fi putut produce."

Putin s-a aliat indeaproape cu Biserica Ortoxa Rusa, ceea ce face ca intalnirea privata de doua ore de vineri sa fie nu doar un eveniment religios ci si unul incarcat politic - mai ales intr-un moment in care relatiile Rusiei cu Occidentul sunt puse in dificultate din cauza Ucrainei si a Siriei.

"Putin vede in mod clar valoarea relatiei sale cu Biserica Ortodoxa Rusa si relatia Bisericii Ortodoxe Ruse cu papa", a declarat un diplomat sub protectia anonimatului.

Liderul de la Kremlin "intelege ca papa este un jucator important pe scena mondiala si cred ca ar fi bucuros sa aiba posibilitatea de a folosi imbunatatirea relatiilor dintre Vatican si Biserica Ortodoxa Rusa pentru ca punctul de vedere al Kremlinului sa ajunga la Vatican", sustine diplomatul.

Alexander Volkov, purtatorul de cuvant al bisericii ruse, a declarat ca, in timp o declaratie comuna se va concentra pe crestinii persecutati din Orientul Mijlociu, subiectul tensiunilor dintre Rusia si Occident ar putea fi discutat in cadrul intrevederii.

"Acesta este unul dintre subiectele fierbinti si putem sa presupunem ca va fi reflectat in dialog. Nu poate fi exclus", a afirmat Volkov.

Un papa diferit, legaturi mai apropiate

Relatiile dintre Moscova si Vatican s-au imbunatatit treptat dupa decesul papei Ioan Paul al II-lea (in 2005), venit dintr-o traditie poloneza in care ramanea intelenita o suspiciune istorica fata de Rusia. Insa papa Francisc este un argentinian fara niciun bagaj istoric asociat diviziunii Europei pe linia est-vest dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.

In 2013, Moscova s-a aratat multumita dupa ce papa Francisc s-a opus propunerii unei interventii militare conduse de SUA in Siria, un aliat cheie al Rusiei.

Anul trecut, catolicii din Ucraina l-au acuzat pe papa Francisc ca a avut o atitudine prea ingaduitoare fata de Moscova cand a descris violentele din estul Ucrainei drept un "fratricid", in conditiile in care ei le vedeau mai degraba ca un produs al agresiunii externe.

Un comentator sustine ca parerile papei ar putea fi "estompate de corectitudine ecumenica" in sperantele unei intalniri cu Kirill.

Intr-un interviu acordat Reuters, cardinalul Kurt Koch, seful biroului de unitate crestina de la Vatican, a raspuns evaziv cand a fost intrebat daca intalnirea l-ar putea ajuta pe Putin: "Cred ca Putin este de acord cu reuniunea, insa nu pot spune mai multe".

Ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeiev, a declarat ca cele doua Biserici au organizat intalnirea insa ca ea ar putea "ajuta politicieni si diplomati" sa decida asupra unor politici.

"Cele doua Biserici au inteles clar ca toate amenintarile si provocarile din lume le afecteaza pe ambele, iar cooperarea trebuie sa fie imbunatatita pentru a lupta impotriva nationalismului si terorismului", a declarat acesta pentru Reuters.

Intalnirea vine dupa doi ani de contacte secrete in Roma, Moscova si Havana, au declarat surse diplomatice si de la Vatican.

Acordul pentru o intalnire a fost negociat toamna trecuta, insa Biserica Ortodoxa Rusa a vrut sa tina ascuns acest lucru timp de mai multe luni, a declarat o sursa de la Vatican.