Un acord de tip stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) este imposibil de realizat in acest an, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, citat de Agerpres. "In Romania, cand spui 'acorduri cu institutiile financiare internationale', s-a obisnuit lumea sa zici 'acord cu Fondul' si acord dintr-asta, conditionat. In luna august vor veni sa discute articolul IV (de la FMI - n. r.). Vor face recomandari. Alt tip de acord cu Fondul, un stand-by, este imposibil sa mai fie realizat in acest an din doua motive: avem un deficit de balanta de plati extrem de mic, sub 1%. Inchipuiti-va, te duci la Fond si ii spui "Domnule, am o problema'. "Ce problema ai?' 'Am o problema externa, mi-e frica de criza", a spus marti Isarescu.

Mugur IsarescuFoto: AGERPRES

Asculta mai jos declaratia lui Mugur Isarescu despre un potentian nou acord cu FMI:

Descarca fisierul audio in format MP3

'Stai putin, ca ai 1%. Dincolo ai o tara cu 14% deficit de cont curent (Brazilia n.r.)', cum am avut noi in 2008. Al doilea lucru care face dificil un acord de acest tip este ca precedentul s-a incheiat cum s-a incheiat", a spus Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Noi avem un acord cu Banca Mondiala, cu BEI, mai avem relatia cu CE care ne monitorizeaza in mod permanent.

Al doilea motiv este ca precedentul acors "s-a incheiat asa cum s-a incheiat!", a spus Isarescu.

"Nu cred ca o sa vina Fondul aici si va spune: 'Am uitat ce s-a intamplat in 2015'. Incepe discutia de la 2014 - 2015: 'Ce n-ati facut? De ce n-ati facut? Hai sa vedem care este situatia'. Or, atmosfera in tara este alta. Noi avem acum o opinie publica inflamata de faptul ca acesti domni isi permit sa se pronunte si asupra unei initiative legislative. Ne acoperim de ridicol spunand ca s-au inteles intre ei, ca au o conspiratie", a explicat Mugur Isarescu.