Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a cerut Occidentului sa nu permita continuarea bombardamentelor ruse in Siria, explicand ca autoritatile turce nu vor putea face fata valului de refugiati si rugand-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sa nu lase Turcia singura, potrivit Mediafax.

"Raidurile aeriene ruse in Siria nu trebuie tolerate cu ideea ca Turcia va accepta oricum refugiatii care fug de bombardamente", a declarat Ahmet Davutoglu la intalnirea cu Angela Merkel.

"Cele mai recente evolutii ale crizei siriene reprezinta o tentativa de a exercita presiuni asupra Turciei si asupra Europei in privinta refugiatilor", a adaugat Davutoglu, referindu-se la intensificarea raidurilor antiteroriste ruse in regiunea siriana Alep, situatie care a generat un nou val de refugiati spre teritoriul turc.

"Sa nu ne lasati singuri. Nu este posibil ca urgenta imigrantilor sa ajunga doar pe umerii Turciei", i-a spus Ahmet Davutoglu Angelei Merkel, potrivit ziarului italian Corriere della Sera.

Relatiile dintre Turcia si Rusia sunt intr-o perioada de criza majora. In noiembrie 2015, armata turca a doborat un bombardier rus, la frontiera cu Siria, incident care a deteriorat puternic relatiile cu Moscova. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a impus sanctiuni economice si a amenintat Turcia dupa acest incident.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. In septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.

Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, a afirmat, zilele trecute, ca tensiunile din Siria sunt generate de activitatile Aliantei Nord-Atlantice.