Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune duminica dimineata, in ciuda avertismentelor Statelor Unite si Coreii de Sud, a anuntat Ministerul sud-coreean al Apararii, informeaza AFP, citat de Agerpres. Racheta a fost trasa in jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri, in nord-vestul Coreii de Nord, a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

Nord-coreenii au devansat astfel perioada de lansare a rachetei -care ar transporta un satelit- Phenianul informand Organizatia Maritima Internationala (IMO) ca isi va lansa racheta intre 7 si 14 februarie, potrivit unui document a carui copie a fost publicata de executivul de la Seul.

IMO nu a confirmat pentru moment agentiei de presa Reuters aceasta modificare de program. Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, o alta agentie a ONU, afirma ca nu a fost informata despre schimbarea termenului pentru lansare de catre Coreea de Nord.

Coreea de Nord indicase anterior ca va proceda la aceasta lansare intre 8 si 25 februarie, in jurul zilei de 16 februarie, data aniversarii fostului presedinte Kim Jong-Il, tatal actualului conducator nord-coreean Kim Jong-Un.

Coreea de Nord afirma ca programul sau spatial are scopuri pur stiintifice, dar SUA si aliatii lor, intre care Coreea de Sud, estimeaza ca este vorba de un test in cadrul programului de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale, capabila sa loveasca SUA.

Un test de racheta balistica ar reprezenta "un nou act destabilizator si provocator", au subliniat vineri presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez, Xi Jinping.

Aceasta lansare constituie o noua violare nord-coreeana a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU dupa cel de-al patrulea si ultim test nuclear al Phenianului, in 6 ianuarie.