Cazul profesorului de matematica de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Capitala, acuzat ca ar fi pus un elev sa se tarasca in genunchi pentru o nota mai mare, a generat zeci de comentarii, atat pe retelele de socializare cat si pe site-urile de stiri. Parinti si elevi resping vreun presupus abuz comis de profesorul Severius Moldoveanu si spun ca intreg incidentul a fost de fapt "o gluma" intre elevi. Si fostii elevi ai profesorului de matematica spun ca acesta a fost mereu popular in randul elevilor, avand un stil "jovial" sau "neconventional", ei apreciind de asemenea ca intamplarea a fost mai degraba o ironie sau o gluma.

Colegiul Tudor VianuFoto: facebook.com/TudorVianu

Amintim ca un profesor de istorie de la alta scoala a relatat joi, pe Facebook, cum si-a umilit elevii un profesor de matematica de la Colegiul Vianu, invitandu-i sa se tarasca in genunchi daca vor un punct in plus la nota. HotNews.ro a obtinut apoi marturia unui parinte de la aceasta clasa, Luminita Macsim, directoare la scoala profesorului de istorie care a declansat scandalul. Aceasta a povestit cum sunt tratati elevii de catre profesorul de matematica Severius Moldoveanu si cum a decis sa isi mute fata in alta scoala.

Nici profesorul Severius Moldoveanu si nici conducerea unitatii de invatamant nu au avut pana acum o reactie oficiala in acest caz.

Singura pozitie asumata a venit din partea Asociatiei Parintilor din Colegiul National Tudor Vianu, care a difuzat sambata un comunicat pe pagina de Facebook.

Sambata seara, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anunat ca a decis sa dispuna un control in regim de urgenta la "Tudor Vianu", pentru investigarea acuzatiilor care i se aduc cadrului didactic.

Asta dupa ce, vineri, conducerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat in acest caz. Ionel Florian Lixandru, inspectorul scolar general, a declarat pentru HotNews.ro ca "ne-am autosesizat si vom trimite acolo o echipa de control. Am cerut si am primit o informare de la conducerea scolii, care ne-a confirmat ca, intr-adevar, despre Colegiul Vianu este vorba. Comisia va verifica ce s-a intamplat, probabil va vorbi cu elevii si cu profesorul. Colegii mei vor decide modalitatea in care se va desfasura acest control".

Inspectorul general a precizat pentru HotNews.ro ca "pana acum nu avem nicio reclamatie" primita cu privire la activitatea profesorului Severius Moldoveanu sau a scolii.

O cu totul alta versiune este prezentata de catre un elev al clasei in care s-ar fi petrecut povestea. Hotnews.ro a verificat identitatea elevului si este reala. Este minor, nu putem sa-i facem public numele.

Minciuni, minciuni si din nou minciuni.

Sunt martor, imi este profesor.

Elevul care se presupune a fi "fortat" nu a fost. El nu a fost in totalitatea facultatilor intelegerii unei glume.

Elevul sta in prima banca de langa catedra deci doar s-a pus in genunchi cu un zambet pe buze, domnul profesor nu a putut avea o reactie deoarece intreaga "circoteca" a durat 5-6 secunde.

Notele din catalog contesta total faptul ca a primit un punct in plus ( se poate face calculul usor).

Dascalul nu isi va numi NICIODATA elevii prosti sau tampiti precum toti jurnalistii insetati de atentie va mint.

S-a scris despre un episod cu "scrierea pe perete cu markerul ca fiind loc de dat cu capul pentri prosti". Am fost bineinteles martor si aici.

Olimpiada la matematica, faza pe municipiu, a avut niste subiecte usoare, dar mascate sub o forma mai neortodoxa. Dupa ce ne-a explicat pe inteles cum trebuiau abordate problemele, elevul de la tabla a facut gestul de a se sprijinii cu capul de perete. Apoi noi, elevii am facut o gluma de genul "Cam toti ar trebui sa dam cu capul o data sa ne invatam minte.", iar domnul profesor a facut cercul ca fiind o continuare a glumei intre profesor si elevii sai. Ulterior s-a adaugat o poveste cu amenintarea elevilor cu corigenta daca nu se muta din liceu. Nu a venit ca o amenintare, respectivele au luat in teza de pe semestrul 1 notele de 2.7 si 3. Fiind la un profil destul de greu, aceste note, precum si prestatiile anterioare dovedesc lipsa elevelor de exercitiu, lipsa care este prea mare pentru a putea fi acoperita in cateva luni, astfel incat domnul a sugerat ca cele doua sa se mute spre binele lor pentru ca semestrul al doilea are sa fie mai aprig in ceea ce priveste materia, ele nefiind capabile sa recupereze deci ar ramane inevitabil corigente.

Profesorul este complet nevinovat. Din punctul meu de vedere este o cruzime sa acuzi pe cineva pentru umorul care nu este inteles de toata lumea. Umorul este ceva care ne caracterizeaza pe fiecare in parte si nu poate fi controlat. Va mai pot da un exemplu concret: zilele trecute un profesor din Brasov a fost intr-o situatie similara acesteia deoarece in timpul orei sale s-a rupt un scaun sub un elev, iar dumnealui a spus ca " cel mai destept cedeaza". Elevul respectiv a pornit o ancheta pe motivul ca a fost hartuit.

Nu mi se pare normal ca o persoana, o somitate precum domnul meu profesor sa fie tras la raspundere pentru ceea ce au inteles altii gresit. Un om trebuie sa-si asume DOAR ceea ce spune nu si ceea ce intelege receptorul.

Sarind de la una la alta, elevul care a fost "victima" nu era nici de cum "ingrozit", a facut gestul cu zambetul pe buze. Nu a fost nimeni fortat sa faca nimic.

Dragi oameni, dumneavoastra credeti ca fondatorul Romanian Masters of Mathematics, un om care nu se poate autodescrie decat ca fiind "perfectionist" deoarece doreste sa tina pasul cu elevii sai pentru a-i putea indruma la concursuri, ar putea face asemenea gesturi? Mi se pare gretos modul in care mass media modeleaza povestile cu scopul de a starni necaz.

Am avut parte de multi profesori de matematica in 10 ani de scoala, dar niciunul nu-l poate echivala pe domnul profesor Moldoveanu. Este un profesor grijuliu si care nu lasa pe nimeni in urma, face pe cat posibil sa ajute pe toata lumea, iar rezultatele sunt vizibile pe fiecare elev care "i-a trecut prin mana".

Astfel va cer eu, elev revoltat al Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu" sa retrageti aceste povesti false si minciuni care pun in joc slujba unui om care poate fi catalogat ca o raritate in Romania (mai precis care isi face treaba mai presus de cuvinte) si sa faceti ceea ce este demn si sa-i cereti iertare pentru toata sarada aceasta. Multumesc frumos!

Alte comentarii si reactii ale elevilor sau fostilor elevi ai profesorului:

Comentariu scris de Kamydodo

O alta varianta

Baiatul meu invata la Vianu. Cand a aflat "stirea" s-au mobilizat si s-au dus la liceu sa il sprijine pe domnul profesor. Nu au putut sa dea declaratii deoarece sunt minori - corect. Dar mi-a povestit urmatoarele:

- a fost o gluma. Dar nu a domnului profesor ci a colegilor din clasa. Elevul in cauza a lipsit cateva zile de la scoala. Cand s-a intors, colegii sai i-au spus ca daca vrea sa isi mareasca nota la matematica trebuie sa mearga in genunchi pana la catedra.

- Elevul nu a inteles gluma. Statea in prima banca si profesorul s-a trezit cu el in genunchi la catreda. In acel moment domnul profesor i-a spus ca asa ceva nu se face si l-a trimis la loc in banca. Si a continuat lectia.

Asa ca realitatea s-ar putea sa fie putin diferita?

Daca il cautati pe elevul respectiv pe Facebook o sa gasiti ca astazi dupa amiaza a postat un mesaj "interesant". A recunoscut ca a fost o gluma.

_________

Comentariu scris de Diantha

Nu judecati dupa aparente

E usor sa judeci abstract, teoretic, un om, dupa o poveste.

Cred ca sunt importante nuantele, si riscam sa dam intr-un om nevinovat...

Acest om mi-a fost profesor, il respect, si am apreciat intotdeauna stilul jovial, insa niciodata lipsit de respect, cu care alege sa isi faca meseria.

Spuneti ca este un profesor popular in randul elevilor - asa era si pe vremea mea, insa nu "de frica" sau pentru ca sunt rai copiii, si le place sa rada unii de altii. Nu, ci pentru ca e un OM, nu un robot. Pentru ca alege sa te invete matematica, nu sa alergi dupa note.

Eu zic sa ascultati intai toate laturile povestii inainte sa judecati...

_________

Comentariu scris de anjin

Atentie, ar mai fi o coincidenta: Dl Moldoveanu a fost directorul liceului pana anul trecut; unul dintre cei mai buni chiar pentru ca eliminat coruptia din sistemul de admiterere si in timpul lui au aparut din nou rezultate extraordinare ale copiilor.

A fost dat jos si se pare ca a intrat in conflict cu noua conducere.

Ca si fost elev al dumnealui pot sa atest ca avea un stil neconventional, dar care functiona extraordinar totusi. Ne facea sa lucram pentru a invata matematica, nu pentru nota, care pentru multi copii este motivatia absoluta si afecteaza pasiunea de a invata.

Este ciudat si nefiresc faptul ca un copil de 15 ani a ales sa se tarasca pentru 1p.

_________

Comentariu scris de mariasiatat

Nimic din ce este scris in acest articol nu este adevarat. Profersorul care a scris articolul a fost dat afara din liceu si se razbuna. Daca ati fi vorbit cu elevii profesorului de la clasa a 10a ati fi vazut ca sunt prieteni se se fac glume la ora. Copilul care a spus asta a avut antecedente. Cei de la hotnews nu au verificat informatia, Profesorul Severiu Moldoveanu este unul dintre cei mai buni din bucuresti si ca de fiecare data arunvcam cu pietre in oameniii buni pentru ca niste iioti acuza. In locul domnului profesor l as da in judecata pentru calomie. Oamenii care citesc nu stiu despre ce este vorba si ca esteo minciuna, deci cred. Eu am vorbit cu copii din acea clasa si a garantez ca totul este o minciuna

_________

Comentariu scris de Geo.B

Vianu nu e pentru toti

(...)

Sunt convinsa ca cererea sa se tarasca in genunchi a fost o ironie sau o gluma, probabil ca profesorului respectiv nu i-a trecut nici o clipa prin minte ca acel elev chiar va da curs propunerii, dar ... mde, ce nu face omul pentru un punct nemeritat in plus la teza :) Si ar mai fi un aspect, observati va rog ca aceiasi elevi s-au mobilizat si s-au organizat fara nici o problema in momentul in care au simtit ca sunt nedreptatiti de un alt profesor, deci nu mi se pare ca sunt 'dresati' sau 'manipulati' .

_________

Comentariu scris de Barosanu_nr1

(...)

Si da, se fac glume multe (cred ca si cazul din articol a pornit de la vreo gluma gresit receptata). Eu (ca si alti colegi) am auzit de nenumarate ori ca "mi-am gresit cariera" sau ca "ce caut eu in Vianu daca nu-mi place cartea?", la care ridicam doar din umeri smechereste, iar restul clasei radea si ea (bine, nu ne imaginam ca la un moment dat in trecut astfel de observatii ar fi fost altceva decat glume :)). P.S.: Avand in vedere cele patru puncte de mai sus si bazandu-ma pe propria experienta, inclin sa cred ca exista aspecte ale povestii pe care nu le cunoastem inca.

_________

Comentariu scris de asdqwezxc

(...) putini sunt aceia care reusesc sa combine statutul de profesor cu o relatie bazata pe incredere cu elevii sai. Tocmai acest lucru reuseste sa il fac acest om. Orele de matematica nu se reduc la aprofundarea unei materii anoste pentru multi intr-un ritm sacadat si cronicizat la majoritatea orelor. Aceste ore cuprind glume din ambele parti, de la profesor catre elev si vice-versa, discutii despre Gustav Klimt, Fibonacci sau Luvru si, cu siguranta, un respect mutual. Ce s-a intamplat in aceasta situatie descrisa de articol? Domnul profesor, in stilul sau, a mentionat in gluma "tararea in genunchi pana la catedra" pentru acordarea unui punct in plus. Cuvantul cheie? Gluma. Surpriza este reactia elevilor din clasa mea: au ras. Niciunul nu s-a dus la parintii lui sa se planga de agresiunea de la ora de matematica, nimeni nu a interpretat aceasta remarca ca pe ceva mai mult decat o gluma. Ce a facut elevul din clasa de alaturi, tarandu-se in genunchi? A empatizat cu domnul profesor, continuand gluma. Nu a fost traumatizat, pur si simplu a perceput satira si a glumit la randul lui. Ca fapt divers, baiatul a si postat pe facebook faptul ca ceea ce este scris in presa nu este ceea ce pare, dar nu cred ca cineva a avut destul devotament inainte de a comenta incat sa se informeze despre acest amanunt. Pe scurt, un profesor a capatat respectul si increderea elevilor, a creat o atmosfera atat de necesara unei ore de curs normale si si-a permis sa faca o gluma oarecare. Care este reactia societatii? Inhibarea oricarui comportament nonconformist, mediatizarea distorsionata a cazului si promovarea unor valori bune dar prost intelese. Tot ce pot sa va mai spun este, inca o data, Rusine!

_________

Si un profesor de la Colegiul Vianu a respins informatiile aparute cu privire la acest caz. Acesta a declarat pentru "Adevarul" ca elevul care ar fi fost invitat sa se tarasca in genunchi pentru o nota mai mare ar fi negat aceste informatii. El a fost chemat in cancelarie, impreuna cu parintii sai, si a povestit ca un coleg a facut urmatoarea gluma: "Asaza-te, ma, in genunchi ca poate iti mai da proful un punct".

"Adevarul" prezinta si relatarea unor elevi din clasa cu pricina, martori la incident: "Era ora de matematica, iar profesorul Severius Moldoveanu, care a fost si director al institutiei de invatamant, ne-a adus tezele. Unii dintre noi au luat note mari, inclusiv zece, altii au luat si note mici. Printre ei s-a numarat si Marcus, baiatul despre care s-a spus ca a fost umilit de profesor pentru un punct in plus la teza", a povestit una dintre elevele clasei a X-a.

"Gluma a fost initiata de cealalta clasa, pentru ca suntem doua clase de a X-a, unde un elev l-a intrebat pe profesor daca ii da un punct in plus daca se taraste in genunchi. Evident, raspunsul a fost ca nu. Gluma a fost transmisa si la clasa noastra. Cand a venit in clasa, noi i-am sugerat lui Marcus, care era nemultumit de nota 5, sa ingenuncheze pentru un punct. Si a facut-o. Toata clasa a stiut ca e o gluma, si noi, si domnul profesor", a continuat tanara, explicand ca elevul, care statea in prima banca, a avut de parcurs o distanta de cel mult un metru pana la catedra. "Nici nu a apucat sa il opreasca pentru ca a ajuns imediat la catedra. Si profesorul a fost surprins, i-a zis ca asa ceva nu se face. Noi am ras, pentru ca a fost o gluma buna, si nu ne-a surprins foarte tare pentru ca acestui coleg ii place sa atraga atentia", a mai povestit eleva.

Ziarul "Adevarul" consemneaza de asemenea si declaratiile unor fosti sau actuali elevi ai profesorului Severius Moldoveanu:

"Desi dansul e mai glumet, niciodata nu a facut glume de genul asta. Absolut niciodata. In schimb exista foarte multa rivalitate intre anumiti profesori", a spus o fosta eleva a profesorului, care acum urmeaza cursurile unei facultati din strainatate.

"Domnul Moldoveanu este un om cu adevarat deosebit, care merita respectat si apreciat. Este o persoana de la care poti sa inveti multe, nu numai matematica. Este un profesor care te ajuta sa te dezvolti pe toate planurile: moral, social, etc", a aratat un alt elev al dascalului.

_________

SiEVZ preia relatarea unui elev de la liceul Vianu, care spune intr-o postare pe Facebook ca toata situatia a degenerat in urma unei glume, prezentata ulterior public intr-o alta lumina:

"Sunt elev in clasa in care s-a produs evenimentul. S-a produs o neintelegere imensa. Nu numai profesorul, dar si elevul care a intreprins gestul au glumit (mai mult, elevul in cauza nu a considerat ca e o umilinta). Profesorul a fost uimit de actiunea elevului, exprimandu-si convingerea ca nu credea sa existe o persoana in clasa care ar lua gluma in serios (desi, repet, gestul a avut semnificatii diferite atat pentru elev, cat si pentru profesor). Profesorul nostru incearca sa fie apropiat de noi, orele de matematica sa fie cat mai placute, cultivandu-ne o adevarata pasiune pentru aceasta disciplina, aratandu-ne cat mai mult din frumusetea ei. Se implica cu multa daruire, in pofida dezinteresului de care dau dovada unii elevi (de la care a pornit o revolta complet lipsita de sens). Jignirile aduse dascalului sunt complet impardonabile. Se vorbeste atat despre respingerea adevaratelor valori, in schimb se ajunge in astfel de situatii! Referitor la declaratia domnului Marcel Bartic: elevul nu a fost "ingrozit efectiv"- nici pe departe - acesta a facut o gluma puerila cu consecinte revoltatoare. Distanta parcursa in lunga calatorie nu depaseste 20 de cm - repet,o "calatorie" facuta pentru a atrage atentia, pentru amuzament, elevul se afla in prima banca".