Preotii din Botosani atrag atentia asupra fenomenului imbatranirii populatiei si scaderii natalitatii, in special in mediul rural, scrie Agerpres. Ei sustin ca exista foarte multe localitati in care nu au mai fost savarsite taina botezului si cea a cununiei de mai multi ani, ca urmare a lipsei nou-nascutilor in comunitatile respective. In schimb, numarul deceselor din localitatile rurale mici este in continua crestere, iar zeci de case raman nelocuite.

"Sunt sate in care nu s-a facut niciun botez de ani de zile. Dupa aceea, sunt sate in care nu s-a facut nicio cununie. Este cazul satului Popeni - George Enescu, unde de ani de zile nu s-a mai facut o cununie. Mi-a spus parintele ca a si uitat randuiala. Asta inseamna ca acolo nu mai sunt tineri", a declarat pentru Agerpres protopopul de Darabani, preotul Stelian Ciurciun.

El sustine ca exista tendinta de abandonare a satelor, dand exemplul localitatii Hiliseu Crisan, acolo unde Biserica Adormirea Maicii Domnului, care este monument istoric, se afla, acum cateva zeci de ani, in centrul satului, iar acum este izolata pe un deal.

La randul sau, protopopul de Botosani, preotul Lucian Leonte, sustine ca situatia este grava si este generata de lipsa politicilor sociale de incurajare a nasterilor.

"Exista parohii imbatranite, in sensul ca media de varsta a celor care fac parte din comunitatea respectiva este foarte ridicata. Din pacate, nu se inregistreaza nasteri, iar acest lucru este evident. Este vizibil de la un an la altul cum parohiile se micsoreaza, raportandu-ne la numarul de familii. In aceste conditii, in scurt timp satul va pieri", a afirmat Leonte.

Protopopul de Botosani sustine ca statul ar trebui sa incurajeze nasterile, pe motiv ca doar astfel o natie poate supravietui.

"Este o drama ca majoritatea femeilor nu mai nasc. Daca o femeie naste, ea da viata la un copil, cel mult doi. Orice mama ar trebui sa primeasca un salariu pentru nastere, pentru ca munca depusa este mai grea decat orice alta munca", a subliniat Lucian Leonte.