Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, vineri seara, ca exista un spirit centralist la toti functionarii din administratia centrala, ca foarte multi gandesc in formule stereotipice, iar institutiile sunt blocate de o supraierarhie, potrivit Agerpres.

"Astazi mi-am cerut iertare, in gand, lui Dacian Ciolos care ne-a spus de cateva ori, si mi s-a parut ca ne spune prea des acest lucru, ca daca ne lasam pe mana functionarilor, atunci nu vom face nimic. Ne-a spus: Eu stiu asta pentru ca vin din administratie. (...) Acum mi-am dat seama ca exista un spirit centralist la toti functionarii din administratia centrala. Daca ne uitam intr-o strategie (...) vedem acolo peste tot unde vorbim despre descentralizare, vedem numai despre ministere, despre Cabinetul premierului sau de Cancelaria premierului, nu vezi nicio casuta legata de reforma functiei publice, nu vezi UNCJR, nu vezi asociatiile primarilor, nu vezi gandirea celor care sunt pusi sa aplice, a celor din teritoriu. Avem o gandire centralista si pe cei care gandesc centralist nu ai cum sa-i faci sa gandeasca descentralizarea", a afirmat Dincu, la Realitatea Tv.

El a adaugat ca exista si o gandire birocratica la centru.

"Dacian Ciolos avea dreptate. El mi-a spus de mai multe ori: Vedeti ca o sa va dicteze ceilalti ritmul. Am lasat la toate planificarile termenele care sunt puse in strategii si am vazut ca toate erau termene foarte lungi, ca pentru un functionar care lucreaza acolo, pentru el armata este lunga. Deci nu are nicio problema, trece timpul, el isi ia leafa, deci nu vrea schimbare'', a aratat Dincu.

Intrebat ce il enerveaza foarte mult, Dincu a raspuns ca oamenii nu sunt obisnuiti sa lucreze unii cu ceilalti si ca institutiile sunt blocate de o supraierarhie.

"Ma enerveaza foarte mult lipsa gandirii, ca foarte multi functionari publici gandesc in formule stereotipice, ai senzatia ca niciodata nu s-au gandit la ceea ce se intampla cu adevarat in viata. Ma enerveaza ca functionarii nu pun intrebari suplimentare. In momentul in care ii dai un ordin, ei spun: da sefu si vin cu treaba facuta prost. Nu au fost obisnuiti sa lucreze partenerial cu sefii lor. Este o ierarhie si un reflex de supunere care este irational. Sunt institutii blocate de o supraierarhie, de imposibilitatea de a trece peste nivelul imediat superior. Ma enerveaza faptul ca oamenii nu sunt obisnuiti sa lucreze unii cu altii", a mai spus Dincu.