Avocatul Poporului, s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul preotilor din doua localitati de a permite inhumarea, in cimitirele administrate de acestia, a unor persoane apartinand Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea, respectiv Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania, informeaza un comunicat de presa al institutiei.

CimitirFoto: AGERPRES

Institutia condusa de Victor Ciorbea s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul autoritatilor de a lua atitudine in cazul opozitiei preotilor care administreaza cimitirele din localitatile Cocorastii Colt, judetul Prahova si Talpas, judetul Dolj, de a permite inhumarea unor persoane apartinand Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea, respectiv Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania in locul de veci, proprietatea familiilor rudelor decedate.

Cazurile au fost relatate in 28 ianuarie 2016 de doua televiziuni.

Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a a prevederilor art. 1(2) din Ordonanta de Urgenta nr. 137/ 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare-republicata, a art. 29 si art 53 din Constitutia Romaniei privind libertatea de constiinta si restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati.

Conform relatarilor din presa, in ambele cazuri familiile persoanelor decedate nu au putut sa-si ingroape rudele, conform dorintei acestora, in locul de veci aflat in proprietate, preotii invocand trecerea defunctelor la alt cult. Aceleasi surse sustin ca femeia din localitatea Talpas, judetul Dolj, a fost ingropata in camp, desi avea loc de veci in proprietate.