Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat in cadrul unui interviu despre impozitul pe profit si impozitul de venit al microintreprinderilor. O alta modificare importanta adusa de Noul Cod Fiscal va fi modalitatea de impozitare a microintreprinderilor in functie de numarul de anagajati.

Ramona Chitu - Tax Senior Manager, Tuca Zbarcea & AsociatiiFoto: Hotnews

Puncte atinse in cadrul interviului

  • ce modificari aduce Noul Cod Fiscal in activitatea microintreprinderilor;
  • cheltuielile deductibile ale microintreprinderilor;
  • baza de impozitare;
  • schimbarile aduse pentru jucatorii din piata de retail;
  • majorarea plafonului privind cifra de afaceri a microintreprinderilor in vederea impozitarii (de la 65.000 de euro pana la 100.000 de euro).

Despre modificarile din Noul Cod Fiscal

Modificarile referitoare la impozitul pe profit si venitul microintreprinderilor sunt numeroase dar nu sunt neaparat de impact. In sfera impozitului pe profit, cea mai importanta modificare ar fi modificarea regulii generale de deductibilitate. Daca in trecut, contribuabilii puteau considera cheltuielile deductibile doar daca ele erau inregistrate cu scopul obtinerii veniturilor impozabile, incepand cu 2016, cheltuielile vor fi considerate deductibile daca ele vor fi aferente desfasurarii activitatii economice. E o modificare foarte importanta si care va da munitie contribuabililor in lupta lor cu Fiscul.

Alte modificari in ceea ce priveste impozitul pe profit sunt modificari de tratament fiscal. Avem noi venituri neimpozabile si aici m-as referi la dividentele incasate de o societate din Romania de la o alta societate din Romania. S-a eliminat in acest sens conditia minima de detinere de 10% pe o perioada neintrerupta de cel putin un an de zile. Totusi ramane aceasta conditie pentru a considera neimpozabile veniturile din dividente incasate de la societate dintr-o alta tara membra UE sau dintr-o tara cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri.

Cheltuielile deductibile

In materie de cheltuieli deductibile, as mentiona ridicarea plafoanelor pentru deductibilitatea anumitor cheltuieli si aici ma refer la cheltuielile sociale, cheltuielile cu sponsorizarea, care desi nu sunt deductibile din perspectiva impozitului pe profit, aceste cheltuieli pot micsora impozitul pe profit datorat prin scaderea acestuia intr-un anumit procent.

Alte modificari in sfera impozitului pe profit sunt cumva determinate de armonizarea cu reglementarile contabile. In speta, ma refer aici la posibilitatea contribuabililor de a modifica anumite erori prin rezultatul anului respectiv fara a fi nevoiti sa isi depuna declaratii rectificative, daca bineinteles, erorile respective nu sunt unele materiale. Reglementarile acestea le aveam din punct de vedere contabil si inainte, dar au fost introduse de la 1 ianuarie 2016 si in legislatia fiscala.

O modificare foarte importanta pentru jucatorii din piata de retail

O modificare foarte importanta care va avea un foarte mare impact pentru jucatorii din piata de retail. Si anume, ei isi vor putea lua niste deduceri suplimentare. S-a largit sfera activelor pentru care contribuabilii pot aplica facilitatea de scutire a profitului reinvestit. Daca in trecut era valabila aceasta prevedere doar in cazul echipamentelor tehnologice, acum se pot scuti de profit investitiile facute in calculatoare, echipamente periferice… Si de ce v-am spus de retail, pentru ca scutirea se poate aplica si pentru investiile in aparatele de casa, in facturare.

Microintreprinderele care realizeaza o cifra de afaceri cuprinsa intre 65.000-100.00 de euro pe an

Daca o microintreprindere a realizat o cifra de afaceri de peste 65.000 de euro pana la sfarsitul anului 2015 probabil a trecut la firma platitoare de impozit pe profit. Incepand cu anul 2016, societatea respectiva trebuie sa revina din nou la regimul pe care l-a avut inainte, depunand o declaratie specifica (declaratia 010) pana la sfarsitul lunii martie a anului 2016.

Se schimba baza de impozitare a microintreprinderilor in functie de numarul de angajati

Impozitul pe venitul microintreprinderilor s-a modificat si in ceea ce priveste cota de impozitare. In trecut aveam o singura cota de impozitare de 3%, acum cota este diferentiata in functie de numarul de angajati. Este 1% pentru microintreprinderile care au mai mult de doi angajati, 2% pentru cele care au 1 angajat si 3% pentru cele care nu au niciun angajat.

Interviul integral

Cititi raspunsurile din cadrul intalnirii online aici.