Din ianuarie 2016, a intrat in vigoare o noua legislatie fiscala in Romania. Noul Cod Fiscal si Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal au adus numeroase modificari in sfera impozitului pe profit atat in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil unor cheltuieli si venituri cat si in ceea ce priveste modalitatea de calcul a impozitului.

Ramona Chitu, Tax Senior Manager Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Astfel, facilitatea fiscala de scutire de impozit a profitului reinvestit se poate aplica pentru o categorie mai extinsa de active, regula generala de deductibilitate s-a modificat iar modalitatea de calcul a deductibilitatii rezervelor legale si cheltuielilor de protocol s-a simplificat. Plafoanele pentru deductibilitatea anumitor cheltuieli au crescut, in timp ce limita de deductibilitate a cheltuielilor cu dobanzile nebancare a scazut. Alte modificari au fost generate atat de modificari ale tratamentelor contabile cat si de necesitatea de aliniere cu prevederile contabile.

De asemenea, regimul fiscal aplicabil microintreprinderilor s-a schimbat in mod considerabil prin modificarea plafonului si introducerea unui sistem de cote de impozitare diferentiat in functie de numarul de salariati.

Care sunt aceste modificari si cum influenteaza ele mediul de afaceri? Exista arii prin care pozitia fiscala a unei societati poate fi eficientizata in 2016? Forma compacta a legislatiei fiscale clarifica problemele de interpretare sau ridica alte semne de intrebare?

Ramona Chitu, Tax Senior Manager in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, va discuta online cu cititorii, joi, 28 ianuarie, de la ora 12:00, despre impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilor in 2016.

  • Intalnirea online s-a incheiat