In urma cu 10 zile, seful ANAF, Gelu Diaconu, promitea prezentarea unor "cazuri si scheme de fraudare a bugetului de stat de catre firme din categoria marilor contribuabili". Luni, ANAF a publicat pe pagina de Facebook primul asemenea exemplu. Inspectorii antifrauda au identificat si stabilit un prejudiciu de peste 24 milioane euro, reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta comercializarii de legume si fructe catre marile lanturi de retail (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image) din 2012 pana in 2014.

Gelu Stefan DiaconuFoto: Hotnews

Incepand cu ianuarie 2014, inspectorii antifrauda fiscala au analizat si monitorizat activitatea comerciala a 62 firme, care au realizat importuri si achizitii intracomunitare de legume si fructe din ianuarie 2012 pana in prezent. "Circuitul era controlat de un grup restrans de persoane de origine turca si reprezenta liderul de piata in acest domeniu, pentru unii retaileri fiind chiar cel mai important furnizor, dupa valoarea contractelor", spun oficialii ANAF

Potrivit acestora, sistemul de fraudare functiona pe doua paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societati tip "fantoma", fara active, infiintate pe numele unor persoane cu situatie materiala precara, fara studii si fara venituri (cetateni romani sau arabi, refugiati din zone de conflict), care primeau intre 100 si 200 lei pentru fiecare firma.

"Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligatiile fiscale, fie refuzau sa le plateasca si intrau in insolventa, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori si facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit sa confere aparenta legalitatii si seriozitatii necesare colaborarii cu marile lanturi de retail. Timp de doi ani si jumatate, au fost descarcate si comercializate saptamanal in Romania cca 570 tone legume si fructe (28 TIR-uri), cu predilectie banane si portocale provenite din UE (Franta, Olanda, Grecia si Italia) si citrice importate de la o firma din Turcia, controlata de tatal uneia dintre persoanele implicate", mai arata reprezentantii Fiscului.

In fapt, in cazul achizitiilor intracomunitare, TVA aferenta se inregistra cu taxare inversa, urmand sa fie colectata la vanzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin inregistrarea de achizitii cu TVA deductibil de la firmele tip "fantoma" interpuse pe lantul de comercializare. In cazul importurilor, obligatiile fiscale erau preluate de aceleasi firme tip "fantoma", iar societatile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.

Valoarea livrarilor din ultimul an catre retail-eri a fost de cca 100 milioane euro, perioada in care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, inregistrandu-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.

"La verificarile efectuate in cooperare cu organele de cercetare penala din cadrul IGPR, au fost identificate stocuri de legume si fructe de cca 700 tone, sume de incasat de la retail-eri echivalentul a 4 milioane de euro, terenuri in proprietate in jud. Ilfov, instalatii de coacere pentru banane, sume in numerar, autoturisme de lux si alte active valorificabile, asupra carora organele de urmarire penala au dispus instituirea masurilor asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului. In cauza procurorii au dispus retinerea a 12 persoane cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile", conchid oficialii ANAF.