Este ora 12.53 si deputata Aurelia Cristea (PSD) anunta in sala Comisei de Sanatate ca presedintele Comisiei i-a transmis, printr-un SMS, ca sedinta acesteia se amana. Pe ordinea de zi a acestei sedinte, pe primul punct, se afla proiectul de lege care prevedea interzicerea fumatului in toate spatiile inchise, proiect aflat practic la un pas de votul final in plen. Membrii Comisiei, cu putine exceptii, nu se afla in sala, sau au venit apoi au plecat, intrucat presedintele Comisiei nu a venit invocand o serie de pretexte. Insa printre cei care au fost lasati sa astepte se numara presedintele Societatii de Pneumologie si presedintele Societatii de Cardiologie, acesta din urma dand drumul la muzica la un moment dat pentru a puncta asteptarea.

FumatorFoto: MorgueFile.com
  • Deputatul Florin Buicu, presedintele Comisiei, a declarat ulterior pentru HotNews.ro ca amanarea s-a produs din lipsa de cvorum si din cauza ca a existat o sedinta comuna cu alta comisie care s-a prelungit.

Proiectul legislativ care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile inchise - spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului - si care se refera inclusiv la tigarile electronice, a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor in urma cu doua saptamani. Motivul este o adresa a Consiliului Concurentei adresata deputatilor care solicita lamurirea unui amendament adoptat la acest proiect privind comercializarea produselor din tutun in spatiile de trecere din magazine.

"Dupa intocmirea raportului de catre Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor a venit o adresa din partea Consiliului Concurentei legat de un amendament care interzicea afisarea tigarilor in locurile obligatorii de trecere", a spus atunci presedintele Comisiei pentru sanatate, Florian Buicu.

Marti insa, Buicu nu s-a prezentat la Comisia pe care o conduce, cel putin nu in sala de la Camera Deputatilor unde a fost asteptat, mai intai pentru ca a avut loc o sedinta comuna cu comisia de invatamant, apoi pentru ca a mers la o sedinta la Senat.

In jurul orei 11.30, cand s-a aflat ca Buicu se afla la Comisia de Invatamant, Cristea, impreuna cu Marius Vintila si alti trei ONGisti, cu presa pe urmele lor, s-au deplasat pana la usa comisiei de invatamant, ca sa ii transmita lui Buicu faptul ca vor ramane atat cat este nevoie. Din precizarile lui Cristea, acesta a promis ca dupa acea sedinta comuna se intoarce in sala de drept a comisei. Lucru care nu s-a mai intamplat.

Nici membrii comisiei nu s-au inghesuit sa vina, singurul care a stat mai mult in sala fiind deputatul PNL Horia Cristian.

In jurul orei 12.30, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii de Cardiologie, a deschis YouTube si a dat drumul melodiei "In asteptarea ta", spre incantarea presei si a celorlalti activisti din "Romania Respira".

Activistul Marius Vintila, prezent la sedinta si sustinator al proiectului, a filmat acest moment:

La comisa de sanatate a Camerei in asteptarea presedintelui Comisiei Florin Buicu, care incearca pentru a patra oara amanarea intrarii legii antifumat in spatii publice in plenul camerei. DJ: Dr. Tatu Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie... In fundal Gilda Lazar CEO la JTI, pe care nimeni nu stie cine a chemat-o la lucrarile Comisie de Sanatate.

Posted by Marius Vintila on 8 Decembrie 2015

De asemenea, Ramona Brad, coordonator de comunicare la "Romania Respira" acuza faptul ca la dezbaterile comisiei au venit, ca si data trecuta, reprezentanti ai industriei tutunului - de la JTI si Phillip Morris, lucru ce ar incalca prevederile unui tratat international.

Este vorba de art. 5.3 din Conventia Cadrul pentru Cotrolul Tutunului, ratificat de Romania in 2009, care prevede astfel: "In stabilirea si implementarea politiclor de sanatate publica referitoare la controlul tutunului, Partile vor actiona pentru protejarea acestor politici de interesele comerciale sau de alt tip din industria tutunului, in conformitate cu legea nationala."

De altfel, deputatul Horia Cristian a avut o discutie care parea destul de tensionata cu Gilda Lazar de la JTI Romania, in sala comisiei.

Activistii isi afirma determinarea de a face toate demersurile posibile ca legea sa treaca, insa pe holuri si in colturi sunt voci care se intreaba cine nu doreste de fapt aceasta lege si daca va trece vreodata.

La finalul zilei, deja la ora 13.40, intr-o declaratie pentru presa, Cristea s-a declarat "jenata" de situatia in care au fost pusi invitatii la dezbateri si a declarat ca va solicita sa se discute legea intrucat este vorba de doar un articol ce trebuie modificat.

De subliniat ca Buicu si Cristea fac parte din acelasi partid, PSD.