Cercetatorul chinez care se afla la initiativa celei mai mari uzine de clonare din lume afirma ca poseda tehnologia necesara pentru a duplica oamenii, dar se abtine pentru moment sa o foloseasca de teama reactiei opiniei publice, relateaza AFP.

ClonareFoto: youtube.com

Grupul Boyalife si partenerii sai construiesc in China o uzina de productie gigantica in orasul portuar Tianjin (nord), care ar urma sa se deschida in sapte luni si care isi propune sa produca in fiecare an un milion de vaci clonate, la orizontul anilor 2020.

Bovinele nu constituie decat prima etapa vizata de Xu Xiaochun, directorul general in varsta de 44 de ani, care promite de asemenea sa cloneze cai pur sange si caini politisti.

Boyalife lucreaza cu asociatul sau sud-coreean Sooam si Academia chineza de stiinte pentru clonarea de primate folosite in studiul bolilor.

Dar legatura apropiata dintre maimute si oameni starneste temeri morale si etice.

"Tehnologia exista deja (...) Daca este autorizata, nu cred ca exista o companie mai buna decat Boyalife, care sa dispuna de o tehnologie superioara", a sustinut Xu, care afirma ca in prezent nu efectueaza nicio activitate de clonare umana.

Dar valorile se schimba, subliniaza el, citand perceptia asupra homosexualitatii in cadrul societatii si sugerand ca oamenii ar putea dori, in timp, mai multe optiuni pentru propria reproducere.

"Din nefericire, azi, singurul mod de a avea un copil este sa fie jumatate mama sa, jumatate tatal sau", declara Xu.

"In viitor, (...) veti avea tot 50-50, dar si alegerea de a avea 100% din mostenirea tatalui sau 100% a mamei. Va fi doar o chestiune de alegere".

Snuppy, cainele clonat

Uzina de la Tianjin se prezinta drept garantul biodiversitatii si ar urma sa gazduiasca banci de gene care vor stoc pana la 5 milioane de esantioane de celule congelate, inventarul speciilor mondiale amenintate.

Sooam, partenerul Boyalife, se gandeste deja la reinvierea mamutului lanos, prin clonarea unor celule vechi de mii de ani si gasite in permafrostul siberian.

Compania propune de asemenea duplicarea unui caine decedat, pentru o suma de circa 100.000 de dolari.

Fondatorul Sooam, sud-coreeanul Hwang Woo-Suk, a mintit in 2004 ca a creat celule susa derivate dintr-un embrion uman clonat. El ramane insa autorul recunoscut al primului caine clonat, "Snuppy", in 2005.

Dr Hwang a afirmat in acest an, in cotidianul sud-coreean Dong-A Ilbo, ca vrea sa infiinteze o uzina de clonare in China, "din cauza legilor din Coreea de Sud legate de bioetica, care interzice folosirea ovulelor umane", si nu a exclus ipoteza de a le folosi in viitor.

'Experiente bizare'

Pentru moment, partenerul sau Xu Xiaochun se multumeste sa devina primul furnizor al planetei de vite clonate, concepand "supervaci" cu un patrimoniu genetic identic si a caror carne, promite el, va fi la fel de gustoasa ca celebra carne de Kobé.

Siguranta folosirii carnii clonate pentru consumul uman este controversata, autoritatea americana pentru siguranta alimentelor si farmaceutica (Food and Drug Administration) asigurand ca aceasta carne e sigura, in timp ce Parlamentul European vrea sa interzica orice clonare a animalelor pentru scopuri agricole in Europa.

Han Lanzhi, specialist in organisme modificate genetic la Acedemia chineza de stiinte agricole, spune insa ca pretentiile Boyalife in materie de securitate, de anvergura si de calendar al operatiunilor sunt preocupante, dar putin plauzibile.

"Obtinerea unui aviz de securitate pentru animalele clonate este un proces extrem de lung astfel incat atunci cand am auzit stirea am fost foarte surprins", a explicat ea, cerand o "reglementare puternica" pentru a evita orice deriva.

Xu Xiaochun este insa increzator. "Vrem ca publicul sa vada ca ideea clonarii nu e nebuneasca, ca oamenii de stiinta nu sunt niste ciudati care fac experiente bizare in halate albe, ascunsi in spatele unor usi ermetice".