Presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, afirma ca Beke Istvan Attila, barbatul suspectat ca ar fi intentionat sa detoneze marti, la Targu Secuiesc, un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei, este aceeasi persoana care anul trecut, pe 1 Decembrie, a arborat drapele negre pe mai multe cladiri din centrul acestui oras, potrivit Agerpres.

Madalin Guruianu a declarat ca in urma plangerii pe care a depus-o la Politie, barbatul a fost anchetat, dar organele au dispus neinceperea urmaririi penale.

'Sunt stupefiat de incompetenta legislativa romaneasca (...) Ancheta a relevat neinceperea urmaririi penale, iar acest lucru, dupa cum am mai spus, nu poate decat incuraja continuarea acestor actiuni (...) Oamenii care nu sunt pedepsiti la timp ajung sa creada ca nu fac nimic rau', a declarat Madalin Guruianu.

El a amintit, in context, ca anul trecut a depus plangeri la Politie atat impotriva persoanei care a arborat drapele de doliu la Targu Secuiesc, cat si impotriva reprezentantilor organizatiei 'Noua Dreapta', prezenti la festivitatile de la Sfantu Gheorghe, care au scandat sloganuri ofensatoare la adresa comunitatii maghiare, dar si in cazul lor s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

'Legal nu li s-a putut reprosa nimic. (...) Constiinta mea e impacata pentru ca le-am facut plangeri la Politie. Nu pot tolera manifestarile extremiste, indiferent din ce parte vin ele', a mai spus Madalin Guruianu.

Procurorii DIICOT au retinut, marti, pentru 24 de ore, un 'membru marcant al extensiei in Romania' a structurii nationalist-extremiste 'Miscarea de Tineret 64 de Comitate' - HVIM din Ungaria pentru ca intentiona sa detoneze in public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Potrivit unor surse judiciare, persoana retinuta se numeste Beke Istvan Attila, cetatean roman de etnie maghiara. La perchezitiile efectuate in legatura cu acest caz au fost gasite la un poligon de antrenament air soft de langa Covasna unele materiale pirotehnice si electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre si care sunt interzise pentru detinere.

Astfel, au fost gasite 400 materiale pirotehnice de categoria III si categoria II, dispozitive electronice de initiere temporizare a impulsurilor electronice, precum si dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte si amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru detinere, au mentionat sursele judiciare.