Muntenegru urmeaza sa fie invitat miercuri de ministrii de Externe din statele membre NATO sa adere la Alianta, informeaza AFP, citand surse diplomatice.

"Proiectul de declaratie a fost aprobat de Consiliul Atlanticului de Nord", la nivel de ambasadori, a explicat un diplomat pentru agentia de presa.

Decizia formala revine celor 28 de sefi de diplomatii din statele NATO, care ar urma sa adreseze oficial invitatia acestei tari de a se alatura Aliantei miercuri, in cea de-a doua zi unei reuniuni a ministrilor de Externe la Bruxelles.

Aderarea va deveni efectiva in "cel mult un an si jumatate", a explicat sursa diplomatica, dupa o faza de negocieri si dupa ratificarea documentului de catre cele 28 de parlamente nationale ale tarilor membre.

"Aceasta ar fi o decizie istorica, semnaland angajamentul nostru continuu in favoarea Balcanilor Occidentali si ilustrand politica noastra a portilor deschise", a comentat luni secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

"Muntenegru a facut o buna parte din drumul pentru a se alatura familiei euro-atlantice", a mai afirmat Stoltenberg.

Dupa separarea de Serbia si proclamarea independentei in 2006, Muntenegru, un stat cu 620.000 de locuitori, s-a angajat intr-un proces de apropiere de NATO. Demersul sau a primit recent sprijinul SUA, coloana vertebrala a organizatiei.

Alte doua state din regiune, Croatia si Albania, sunt cei mai noi membri ai NATO, la care au aderat in 2009.