Doi senatori americani au propus duminica trimiterea a 100.000 de soldati straini, in majoritate din tari sunnite, dar si americani, pentru a lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, scrie Agerpres, citand AFP. "Ar trebui 100.000 de soldati in total" pentru a combate SI, a declarat John McCain, presedintele Comitetului pentru fortele armate din Senatul american, aflat intr-o vizita la Bagdad.

"Nu ar fi dificil pentru Egipt, ar fi dificil pentru sauditi si pentru tarile mai mici", chiar si Turcia ar putea trimite forte, a adaugat el.

Arabia Saudita este angajata in prezent intr-un razboi in Yemen, in timp ce Egiptul se confrunta cu o insurectie jihadista, iar Turcia este mai preocupata de rebelii kurzi decat de SI.

Aceasta forta ar include, de asemenea, 10.000 de soldati americani pentru "a oferi competentele pe care arabii nu le au", a afirmat senatorul american Lindsey Graham.

Cei doi congresmeni republicani au lansat totodata un apel la majorarea numarului militarilor americani din Irak la circa 10.000.

"Este diferit fata de ultimele doua razboaie", a mentionat Lindsey Graham, referindu-se la conflictul de 14 ani din Afganistan si de aproape noua ani din Irak, in cursul caruia a fost infiintat SI.

"De aceasta data ar fi o mare armata regionala cu o redusa componenta occidentala. In ultimele doua mari razboaie au cunoscut o puternica participare occidentala cu o forta regionala redusa", a subliniat el.

Cei doi senatori au criticat actuala strategie americana care consta in efectuarea de raiduri aeriene contra pozitiilor SI din Irak si Siria cu scopul de a sprijini fortele locale la sol care, de asemenea, au primit arme si instruire.

Statul Islamic controleaza de peste un an vaste regiuni din teritoriul Irakului si al Siriei.