Presedintele Lituaniei a indemnat Grecia sa dea dovada de o "schimbare de atitudine" in ceea ce priveste securitatea granitelor, in scopul de a reduce fluxul de imigranti, insa nu vede nevoia ridicarii frontierelor interne ale Europei ca un raspuns pentru aceasta criza, scrie Reuters.

Presedintele Raimonds Vejonis a declarat ca este de acord cu suportul Europei in scopul de a ajuta Turcia sa gestioneze fenomenul migrationist (adapostind peste 2 milioane de refugiati sirieni), exprimandu-si in acelasi timp ingrijorarile cu privire la implicarea Rusiei in razboiul civil din Siria.

Sute de mii de migranti ce fug de conflict au intrat in Europa din Orientul Mijlociu si Africa anul acesta, punand la incercare granitele externe de-a lungul flancului sudic al Europei.

"Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o schimbare de atitudine din partea Greciei, si a altora, in ceea ce priveste securitatea granitelor. Au nevoie de un contrul mai puternic si verificari de documente la granitele lor pentru ca sunt prima tara in care ajung solicitantii de azil", a declarat Vejoins.

In contextul unor diviziuni puternice cu privire la cea mai grava criza a refugiatilor de la cel de-al doilea razboi mondial incoace, in Europa, oficialii tarilor baltice au ridicat ingrijorari similare fata de Italia, ale carei insule au primit de asemenea o parte mare din imigranti.

Sute de lituanieni au protestat in august impotriva unei decizii a guvernului de a accepta 250 de cereri de azi intr-un decurs de 2 ani drept parte a planului UE de a gestiona criza.

Vejonis nu sustine ideea prin care acordul Schengen sa fie inghetat in contextul crizei migrationale sau al atacurilor de la Paris din 13 noiembrie, orchestrate in mare parte de militanti ce au calatorit liber din Belgia.