​Sute de soferi de camion din Rusia, care protesteaza de aproximativ trei saptamani in intreaga tara, se indreapta catre Moscova pentru a cere guvernului anularea noii taxe de drum, sustine unul dintre liderii protestului, potrivit AP. Soferii de camion, in mare parte independenti, sustin ca noua taxa de drum pentru distante lungi le pune afacerile in pericol. Aleander Rastorguyev, unul dintre liderii protestului din Sankt Petersburg, sustine ca peste 200 de camioane se indreapta catre Moscova pentru a lua parte la o demonstratie care ar urma sa aiba loc luni. Cu toate acestea, in unele regiuni, autoritatile locale au oprit camioanele care urmau sa participe la protestul de la periferia capitalei ruse.

Coloana de camioane ruse se indreapta catre MoscovaFoto: Captura YouTube

La începutul lunii noiembrie sindicatele soferilor de tir au inceput proteste in masa in sute de orase ale Rusia din cauza introducerii unei taxe pe care o au de platit soferii masinilor de peste 12 tone pentru circulatia pe drumurile federale.

In unele orase, ei au blocat traficul mergand cu viteza redusa pe toate benzile drumurilor principale. In alte regiuni, camionagii au parcat de-a lungul drumului si au refuzat sa lucreze.

In continuare Hotnews prezinta o conversatie intre un sofer rus si un agent de circulatie din Deghestan, publicata de site-ultvrain.ru.

- Ce transporti?

- E gol.

- A?

- E gol.

- Da-mi, te rog, documentele.

- Ti le dau imediat.

- De unde vii, unde mergi?

- Da' ce? Nu-i voie sa merg "gol"?

- Se poate? De ce sa nu fie voie?

- Esti "gol", bine, o rezolvam acum.

- Cu ce s-o rezolvam? Da' voi cine sunteti? Nu-nteleg cine sunteti. Merg "gol". O rezolvam. Ce, am mancat pe cineva?

- Nu injura.

- Nu injur, discut.

- Tipi la mine.

- Asa vorbesc eu. Ma scoate din minti deja treaba asta.

Sistemul de colectare a taxei, "Platon", a inceput sa functioneze din 15 noiembrie. Zilele trecute, la capatul a nenumarate mitinguri, soferii de tir au adoptat "Manifestul soferilor de tir rusi", care contine sapte puncte.

In cazul in care aceste puncte nu vor fi satisfacute de autoritati, soferii din diferite regiuni ameninta ca vor provoca un colaps al sistemului logistic al tarii si o "blocada a Moscovei".

Intr-un reportaj publicat vineri pe Financial Times actiunile camionagiilor sunt descrise un exemplu rar de protest cu implicatii politice intr-o societate care a devenit apatica in ceea ce priveste coruptia si starea agravanta a economiei.

“Este o deconectare anormala”, spune Lev Gudkov, liderul centrului independent de sondare Levanda.”Nemultumirea este in crestere iar oamenii se asteapta ca criza sa dureze o perioada lunga de timp, insa ei sunt dispusi sa indure.”, mai spune Gudkov, citat de FT.com. El numeste aceasta atitudine instalata in societatea rusa o victorie a televizorului asupra frigului - propaganda care sugereaza ca Rusia este sub asediu dusmanilor externi sufoca plangerile cu privire la problemele interne.

Insa, in cazul sistemului de taxare rutiera, micii antreprenori vad cum traiul lor este amenintat de un proiect care, spun ei, va umple conturile unuia dintre cei mai bogati oameni din tara. Protestatarii, in mare parte camionagii independenti sau propietari ai unor mici companii, sustin ca noua taxa este echivalenta cu exploatarea, deoarece platesc deja taxele incluse in pretul petrolului si alte taxe de drum.

“Platon ne va distruge afacerile, daca nu-l oprim”, spune Asman, un sofer din orasul Derbent care conduce o mica companie de transport impreuna cu cei doi frati ai sai. “Noi nu suntem interesati de politica. Noi doar spunem ca introducerea obligatiei de plati aceste taxe va insemna sfarsitul afacerii noastre. Si ce o facem atunci? Nu exista alte locuri de munca aici”

In Rusia nu a mai fost vazuta nici o miscare de protest de cand zeci de mii de oameni au iesit in strada la sfarsitul anului 2011 si la inceputul lui 2012, pentru a protesta impotria fraudei electorale. Aceste proteste au fost alimentate de reintoarecerea lui Putin la Kremlin, dupa rocada cu Medvedev. Desi recesiunea cauzata de preturile scazute ale petrolului, o rubla slaba si sanctiunile occidentale au declansat unele proteste locale, Putin este sprijinit in continuare de aproape 90% dintre rusi.

Sondajele arata ca doar putin peste 10% dintre rusi sunt gata sa protesteze. Insa coruptia si nepotismul, precum si starea deplorabila a drumurilor din Rusia sunt doua surse perene de nemultumire. “Il sustin pe deplin pe presedintele nostru deoarecere face ceea ce trebuie faca in materie de politica externa”, spune Pavel Belkov, un om de serviciu de la o cladire de birouri din Moscova. “Insa el nu face o treaba la fel de buna si acasa. Coruptia este foarte daunatoare. Si infrastructura din Rusia este rea. Uitati-va la drumurile pline de gropi!”

Sistemul de taxare rutiera a generat atata indignare, pentru ca este vazut ca o imbinare a acestor doua probleme. Arkady Rotenberg, tatal investitorului Platon, l-a intalnit pe Putin la varsta de 12 ani atunci cand a inceput sa practice impreuna arte martiale, fiind foarte mult timp partenerul de judo al presedintelui rus. Averea sa a crescut in mod constant in timpul mandatului lui Putin, incepand cu anul 2000. Dar de la instituirea sanctiunilor occidentale de anul trecut, valarea neta a averi lui Rotenberg a scazut cu 1,46 bilioane de dolari, potrivit Forbes. Cu toate acestea, companiile controale de familia sa au obtinut o serie de contracte mari cu statul.

In ciuda nemultumirilor, Putin nu a devenit inca o tinta a protestul soferilor. “El nu stie despre toate aceste lucruri care au mers rau. Sunt sigur de asta.”, spune Asman. La unele mitinguri organizate in strada, soferii de camion chiar au facut apel de ajutor la presedinte.