Politia turca a folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene pentru a dispersa cele aproximativ 2.000 de persoane care marsaluiau sambata in piata Taksim din Istanbul, dupa ce un cunoscut avocat kurd a fost impuscat mortal in sud-estul Turciei, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un atacator neidentificat l-a ucis sambata pe un cunoscut avocat kurd si activist pentru drepturile omului, Tahir Elci, incident denuntat de partidul pro-kurd HDP drept o "asasinare planificata", cerand oamenilor sa iasa in strada pentru a protesta.

Martorii au relatat ca Tahir Elci a fost impuscat in cap imediat dupa ce a facut o declaratie presei la Diyarbakir, cel mai mare oras din regiunea de sud-est a Turciei, majoritar kurda, unde el era presedintele baroului local. Un politist a fost de asemenea ucis in schimbul de focuri ce a urmat.

Elci fusese criticat in Turcia pentru ca afirmase ca interzisul Partid al Muncitorilor din Kurdistan (PKK) nu este o organizatie terorista, desi a denuntat violenta PKK. El urma sa fie judecat pentru aceste comentarii, care i-au infuriat pe procurorii turci.