Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), considera ca prezenta lui Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat din Rusia, la o televiziune din Romania, Digi 24, este o eroare majora, avand in vedere ca acestuia i-a fost interzis accesul in Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sergei Naryshkin (Serghei Nariskin, n.r.), presedintele Dumei de Stat a Federatiei Ruse, persoana careia i-a fost interzis accesul pe teritoriul Uniunii Europene prin Decizia Consiliului UE 145/2014 este prezentat romanilor de catre un post de televiziune. Este adevarat ca fiecare radiodifuzor isi stabileste propria politica editoriala, insa aceasta independenta editoriala comporta, totusi, si responsabilitati fata de public. Consider ca prezenta televizata a acestei persoane sanctionate la cel mai inalt nivel european este o eroare majora. Legitimarea lui Naryshkin in fata romanilor este, in opinia mea, o sfidare la adresa parteneriatului pe care Romania il are cu Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. De asemenea, remarc faptul ca aceasta aparitie televizata este o continuare a incercarilor (mai generale) de manipulare a opiniei publice din Romania in privinta politicilor internationale duse de Federatia Rusa, politici care au dus tocmai la sanctionarea presedintelui Dumei de Stat. Mai mult, contextul geopolitic in care ne aflam reclama intarirea presei romanesti in privinta promovarii valorilor europene si a parteneriatelor la care ne-am angajat din credinta, nu din conjunctura. Este inacceptabil acest demers de presa", a scris Valentin Jucan, pe contul sau de pe reteaua de socializare Facebook.

Valentin Jucan si-a insotit comentariul cu o imagine din timpul interviului difuzat de Digi 24 cu presedintele Dumei de Stat a Federatiei Ruse.

Pe de alta parte, potrivit site-ului Digi 24, prezent vineri pentru prima data la Bucuresti, Serghei Nariskin a acordat un interviu in exclusivitate acestei televiziuni de stiri.

Serghei Nariskin a efectuat o vizita de lucru in Romania, vineri, pentru a lua parte la o ceremonie de preluare a presedintiei Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra de la Parlamentul Romaniei la Legislativul rus - Adunarea Federala. Ceremonia de la Bucuresti a avut loc in cadrul celei de-a 46-a Adunari Generale a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra (APCEMN). Cooperarea Economica la Marea Neagra este o organizatie internationala a tarilor din regiunea Marii Negre.

Mai multi participanti la reuniunea APCEMN l-au primit cu proteste pe Serghei Nariskin, in timpul discursului acestuia din Senat o parte a membrilor delegatiei ucrainene afisand pancarte si batand cu palmele in masa.

De cealalta parte, Serghei Nariskin a spus ca interdictia de a intra in Uniunea Europeana este "ca o actiune a unui barbar" si ca este contra principiilor democratice.

Presedintele Dumei Serghei Nariskin se afla pe o lista cu oficiali rusi care au interdictie de acces in Uniunea Europeana.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, insa, ca Serghei Nariskin a putut fi invitat la summit-ul APCEMN avand in vedere "obligatia de drept international de a permite intrarea celor care, in temeiul unui acord multilateral, se bucura de privilegii si imunitati". Ministerul de Externe a precizat ca Romania a informat partenerii din Uniunea Europeana cu privire la acest caz.