​​Liderii europeni vor participa, duminica, la un summit cu guvernul de la Ankara, unde pe masa va fi aruncata si oferta UE de trei miliarde de euro pentru sigilarea granitei dintre Turcia si Grecia, pentru a opri valul de refugiati care se aventureaza zilnic in apele periculoase ale Marii Egee,scrie The Guardian.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Guvernul de la Ankara, la propunerea caruia s-a organizat si acest summit, a cerut, in schimbul cooperarii in problema refugiatilor, reluarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, relaxarea regimului de vize pentru turcii care viziteaza tarile europene, dar si acordarea unui ajutor de trei miliarde de euro intr-o perioada de doi ani.

"Suma pe care o oferim este ridicola, ne rugam in genuchi de turci sa sigileze granita", a declarat un ambasador european, care va participa la summit.

The Guardian noteaza castrategia de a cumpara sprijinul Ankarei in criza refugiatilor este sustinuta de politica unor state europene care incurajeaza refugiatii sa vina in tarile lor. Cancelarul german Angela Merkel a refuzat sa-si retaga sprijinul pentru politica portilor deschise fata de refugiatii sirieni, insa statul german are nevoie de o incetinire a fluxului migrator pentru a putea rezista.

De asemenea, este pentru prima data cand UE organizeaza un summit al celor 28 de lideri europeni cu un stat non-membru. La intrunirea de la Ankara, Turcia va fi reprezentata de premierul Ahmet Davutoglu, ci nu de Erdogan.

Marea Britanie este primul stat care s-a oferit sa contribuie cu 400 de milioane de euro la oferta europeana pentru Turcia, in vreme ce alt jumatate de miliard de euro va fi obtinut din bugetul UE. Statele europene vor trebui sa contribuie cu alte doua miliarde de dolari pentru a castiga cooperarea guvernului de la Ankara.

"Acesti bani nu sunt pentru Turcia, acesti bani sunt pentru refugiati. Trebuie sa sustineti comunitatea in acest moment sau veti infrunta colapsul social", a sustinut Federica Mogherini, Inaltul reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

Turcia gazduieste peste doua milioane de refugiati sirieni si este principalul punct de plecare pentru migrantii care ajung in Europa. Peste 700.000 de persoane au tranversat fasia de apa care separa Turcia de Grecia de la inceputul acestui an. Cooperarea Ankarei in gestionarea crizei refugiatilor va insemna patrularea constanta a coastei turcesti pentru a opri barcile care incearca sa ajunga pe insulele grecesti,noteaza The Guardian.