Aplicarea contra Ungariei a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene (UE), care permite suspendarea dreptului de vot al unui stat membru in cazul unei incalcari grave si persistente a valorilor UE, ar fi interpretata doar ca o "razbunare din partea Bruxellesului" ca urmare a politicii Budapestei privind migratia, a apreciat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de agentia MTI, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit portalului de stiri Index, Colegiul Comisarilor ar fi adoptat o decizie politica cu privire la o initiativa civila prin care se cerea Comisiei Europene sa lanseze o procedura in conformitate cu articolul 7 al Tratatului UE si sa inainteze "chestiunea ungara" Consiliului UE.

"Prin luarea unei asemenea decizii, Colegiul ar incalca regulile UE. O astfel de hotarare ar putea fi interpretata doar ca o razbunare din partea Bruxellesului si a institutiilor UE favorabile imigratiei", a spus Szijjarto, intr-o conferinta de presa.

Articolul 7 al Tratatului UE prevede ca "la propunerea motivata a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene si cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotarand cu o majoritate de patru cincimi din membrii sai, poate sa constate existenta unui risc clar de incalcare grava a valorilor prevazute la articolul 2, de catre un stat membru".

"Inainte de a proceda la aceasta constatare, Consiliul audiaza statul membru in cauza si ii poate adresa recomandari, hotarand dupa aceeasi procedura".

Consiliul, hotarand cu majoritate calificata, poate decide sa suspende anumite drepturi care ii revin statului membru in cauza in urma aplicarii tratatelor, inclusiv dreptul de vot in Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedand in acest fel, Consiliul tine seama de eventualele consecinte ale unei astfel de suspendari asupra drepturilor si obligatiilor persoanelor fizice si juridice. Obligatiile care ii revin statului membru in cauza in temeiul tratatelor raman obligatorii in orice situatie pentru statul membru respectiv - se mai mentioneaza in acelasi articol.

Consiliul, hotarand cu majoritate calificata, poate decide ulterior sa modifice sau sa revoce masurile respective, ca raspuns la modificarea situatiei care l-a determinat sa impuna masurile in cauza.