Maysa, o tanara musulmana din Bruxelles, adora muzica si era considerata "o raza de soare" de profesorii ei. Insa o simpla discutie pornita pe retelele de socializare i-a schimbat viata in decursul unui singur an. The Guardian prezinta un reportaj despre metodele prin care tinerele adolescente sunt racolate si recrutate in structurile ISIS. "Ajunsesem in punctul in care a merge in Siria era tot ce visam sa fac. Credeam ceea ce auzeam."

Maysa, tanara din Bruxelles, racolata de ISISFoto: Colaj foto

Maysa era o tanara la fel ca toti ceilalti - cel putin la fel ca adolescentii ce traiesc in cartierele aflate la marginea Bruxelles-ului. Bunicii ei au imigrat din Maroc acum 50 de ani, iar parintii sai au reusit sa-si asigure cariere modeste si un camin pentru copii lor. Tanara vorbeste 2 limbi - Franceza si Flamanda - fluent, pe langa care se mai adauga si Araba si Engleza. Parintii sai sunt musulmani, dar departe de a fi unii rigurosi. Realizarile ei scolare erau bune si avea multi prieteni.

"Profesorii mei ma numeanu o raza de soare", spune Maysa, al carui nume adevarat nu a dorit sa si-l faca public.

Acum un an, aceasta raza a apus. Mai intai a inceput sa poarte jilbab-ul, roba larga si esarfa traditionale purtate de femeile musulmane. A incetat sa mai cante si sa mai danseze, a renuntat si la tigari. A renuntat la a mai asculta muzica. Desi nu a baut niciodata alcool, a renuntat sa mai iasa cu prietenii ce consumau.

Numai acum poate realiza ce s-a intamplat cu ea atunci. "Ma uit inapoi si parca vad o gaura neagra", a spus aceasta.

Este imposibil de coroborat intreaga marturie a Maysei despre imersiunea ei in radicalism, insa asistenii sociali ce o cunoasteau bine au confirmat multe dintre elementele descrise de ea, in timp ce expertii spun ca povestea ei suna "depresiv de cunoscuta."

Prima abordare - retelele de socializare

Maysa a adoptat jilbab-ul initial pentru "a ascunde faptul ca se ingrasase", spune ea. Insa cand a postat o fotografie cu ea purtand noua ei imbracaminte pe retelele de socializare, a fost contactata de o alta fata - adolescenta de asemenea. Au discutat despre noul ei "look" si au convenit sa mearga la cumparaturi impreuna. Maysa a fost introdusa intr-un nou grup de tinere, toate provenind din medii asemanatoare cu al ei. Toate mai putin una, o tanara convertita la islam, veneau din familii de imigranti ce au trait in cartierele mai sarace ale capitalei Belgiei.

Maysa a inceput sa iasa cu noul ei grup din ce in ce mai des. Initial conversatiile priveau Islam-ul si esecurile multor asa-zisi musulmani. Apoi au evoluat spre politica si persecutia musulmanilor la nivel mondial. Si, intr-un final, s-a ajuns sa se vorbeasca despre ISIS si viata in noul "califat", "cat de bine se traieste acolo".

Cel putin una dintre fete pretindea ca este in legatura cu miilitanti belgieni din Siria, una spunand chiar ca a fost de mai multe ori in Siria sa-si vada sotul, un luptator militant.

"Imi spuneau cum in Statul Islamic nu exista crime, violente sau discriminare. Vorbeau despre relatiile dintre barbati si femei si-mi promiteau ca imi voi gasi un sot bun, chiar si daca ar trebui sa fiu una din multele sale sotii. Vorbeau despre lupta impotriva necredinciosilor si ereticilor, insa nu au mentionat niciodata cazuri de violenta sau executii", a declarat Maysa.

In cateva saptamani noile ei prietene i-au oferit fetei un telefon mobil ieftin ce avea o cartela sim pre-paid si i-au cerut sa il tina secret. Prin intermediul acestui telefon urma ea sa fie contactata, in general prin mesaje text, si ii se spunea unde si cand va avea loc urmatoarea intalnire a grupului.

"Acum imi dau seama ca nu stiam nimic despre ele de fapt. Doar numele lor. Insa nu m-am indoit niciodata", a spus Maysa.

Era clar ca Belgia avea o problema cu militantii islamisti cu mult inainte de stirea cum ca unii dintre teroristii din 13 noiembrie din Paris ar fi crescut in Bruxelles si ar fi complotat operatiunea de aici. In ultimele 18 luni a fost lansata o serie intreaga de atacuri in, si din, Belgia.

De-a lungul ultimului deceniu, retelele belgiene au pompat voluntari militanti catre Afganistan si Irak. Haosul din Orientul Mijlociu a atras un nou val. Se estimeaza ca aproximativ 500 de belgieni ar fi plecat spre Siria, una dintre cele mai mari rate pe cap de locuitor din intreaga Europa. Printre acestia se numara in jur de 50 de femei.

Cazul Maysei nu este o exceptie. Sute de tinere din Franta si Marea Britanie s-au abandonat vietile din occident pentru a trai pe teritoriul dominat de ISIS. Multe dintre femeile atrase spre extremism provin din medii precare si duceau un trai marginalizat.

"Familiile pur si simplu nu o vad. Multi sunt chiar fericiti sa vada ca ficele lor s-au calmat si au incetat sa mai bea alcool sau sa le provoace probleme", spune Bachir M'Rabet, un educator ce lucreaza cu tinerii din Molenbeek.

Insa multe dintre fetele recrutate, precum Maysa, vin din familii stabile.

Johan Leman, un antropolog si activist anti-rasism ce lucreaza in Molenbeek, spune ca recrutorii le invata pe tinere ca parintii lor "nu cunosc adevaratul Islam". "Acestia atribuie unui proces tipic adolescentin (cel de rebeliune) o dimensiune Islamica", a mai spus Leman.

Maysa spune ca in cadrul grupului nu se discuta despre niciun alt grup militant, despre vreo problema politica mai larga din Europa sau din lumea musulmana, sau despre invataturile extremistilor cunoscuti. Totul se concentra strict pe ISIS. Se discuta foarte putin despre textele fundamentale ale Islamului.

"Tot ce vorbeam sau literatura pe care mi-o prezentau venea direct de la ISIS, sau cel putin asta spuneau ele", a declarat Maysa. "Ajunsesem in punctul in care a merge in Siria era tot ce visam sa fac. Credeam ceea ce auzeam. Cand ulterior am vazut filmari cu decapitari, am plans."

Acest fenomen este unul tipic pentru noul val de recruti extremisti, spun expertii. "Este inafara politicii sau religiei. Este vorba despre indivizi ce se asociaza pentru fiorul de a face parte din ceva mai mare. Este o subcultura a tineretului ... iar grupurile de socializare joaca un rol important", spune Profesorul Rik Coolsaet, un expert pe problematica militantilor islamisti din Bruxelles.