Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat, joi, ca autoritatile trebuie sa deruleze programe de educatie pentru viata in scoli, inclusiv de educatie sexuala, citand statistici potrivit carora jumatate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizeaza mijloace contraceptive, informeaza Mediafax.

Claudia-Ana CosteaFoto: Guvern

Declaratiile ministrului au fost facute in cadrul unei dezbateri care a fost organizata la Palatul Cotroceni, intitulata "Educatie pentru sanatate", care promoveaza introducerea in curricula scolara a unei discipline separate pe tema sanatatii in randul tinerilor.

Ministrul Muncii a declarat cu aceasta ocazie ca autoritatile trebuie sa sustina si sa promoveze un "stil de viata sanatos in randul adolescentilor", atat in ceea ce priveste alimentatia, exercitiile fizice, dar si educatia sexuala. "Organele de specialitate ale administratiei publice locale si centrale (...) au obligatia sa deruleze in mod sistematic in unitatile scolare programe de educatie pentru viata, inclusiv educatia sexuala pentru copii", a spus Claudia Ana Costea.

Ea a dat citire unor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii care arata ca, in Romania, peste jumatate dintre tinerii activi sexual cu parteneri stabili nu utilizeaza mijloace contraceptive. "Un sfert din adolescentii intre 14 si 17 ani se declara activi sexual, varsta medie de debut a vietii sexuale fiind de 15 ani si jumatate, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. (...) Mai putin de jumatate dintre cei cu parteneri stabili utilizeaza in mod constant mijloace de protectie", a afirmat Costea.

In luna octombie, si Ministerul Sanatatii a anuntat ca sustine introducerea acestei discipline. Ministerul Sanatatii a aratat, intr-un raspuns la apelul lansat de mai multe ONG-uri pentru introducerea orelor de educatie sanitara si implicit sexuala in scoli, ca sustine acest lucru, ca pe o masura obligatorie pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare.

Peste 60 de organizatii neguvernamentale au lansat un apel de urgenta catre Ministerul Sanatatii pentru introducerea educatiei sexuale in scoli.

Ministerul Sanatatii le-a raspuns ca apreciaza implicarea societatii civile in asigurarea accesului copiilor la informatii privind educatie sexuala, mai ales in contextul actual in care Romania are una din cele mai crescute rate a natalitatii din Europa in randul fetelor cu varsta sub 15 ani.

Totodata, ministerul a transmis ca sustine promovarea sanatatii in randul populatiei prin diferite activitati de informare, educatie si comunicare, inclusiv educatia sanitara in scoli ca o metoda de informare, dar si de educare a copiilor privind sanatatea si prevenirea imbolnavirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuala.

De asemenea, ministerul este de acord ca introducerea in curricula scolara in mod obligatoriu a orelor de educatie sanitara poate preveni aparitia bolilor atat la nivel de individ, cat si la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor si metodelor de prevenire a acestora.

"Desi exista diverse organizatii si asociatii care contesta obligativitatea introducerii orelor de educatie sanitara si care sustin ca la aceste ore de educatie sanitara este total nepotrivita educatia sexuala a copiilor, Ministerul Sanatatii sustine ca este o masura obligatorie si oportuna pentru dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare. De asemenea, consideram ca un rol important in asigurarea unei educatii sanitare a copiilor il au si parintii acestora care pot veni in sustinerea asigurarii unei bune educatii a copiilor in acest sens", arata MS in raspunsul transmis ONG-urilor.

Ministerul Sanatatii mai spunea ca va organiza intalniri de lucru cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei in vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educatiei pentru sanatate drept o componenta importanta a sanatatii publice.