Jurnalistul Catalin Tolontan scrie, pe site-ul sau, tolo.ro, ca "oricine putea sterge Colectiv din softul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, daca voia". Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a aratat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca a primit, in 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros in fabrica Pionierul, la etajul 1 si in clubul Colectiv, pentru zilele de 25 si 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie. Jurnalistul Catalin Tolontan a contactat, marti, conducerile IGSU si ISU Bucuresti si le-a trimis o sesizare in care semnala existenta unui fax de la Emagic privind organizarea festivalului PLUM in fabrica Pionierul, la etajul 1 si in clubul Colectiv, pentru zilele de 25 si 26 septembrie. La eveniment erau asteptati aproximativ 2.000 de oameni, potrivit adresei Emagic. Secretarul de stat Raed Arafat declarase ca, dupa incendiu, a solicitat sa se caute in arhiva ISU Bucuresti daca exista vreo evidenta privind activitatile desfasurate in clubul Colecitv si ca i s-a comunicat ca nu.

Catalin Tolontan ii citeaza pe angajatii ISU, care povestesc ca "De citeva zile, sefii ne-au blocat accesul la emailurile de Yahoo, Gmail si orice altceva decit emailurile oficiale, ale institutiei."

Raed Arafat a fost intrebat, miercuri, de jurnalisti, despre softul ISU. "Cum va asigurati ca cineva nu sterge Colectiv?". "In general, softul unde sint centralizate firmele e folosit de un singur om", a fost raspunsul secretarului de stat. "Un singur om 24 de ore si 7 zile din 7?", au continuat intrebarile. "In fine, mai multi oameni."

Sefii ISU Bucuresti-Ilfov - inspectorul sef colonel Mihai Mirel Guta, prim-adjunctul Orlando Schiopu si adjunctul Giani Aldoiu - au fost suspendati din functii miercuri si dusi la audieri la DNA dupa aparitia adresei trimise de organizatorul de evenimente Emagic catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in care se cerea un punct de vedere privind organizarea in fabrica Pionierul si in clubul Colectiv a unui festival de muzica la care erau asteptati 2.000 de oameni. Adresa a fost inaintata ISU Bucuresti.