Politistul alb inculpat in Statele Unite pentru uciderea unui tanar de culoare pe care l-a ciuruit de gloante la Chicago a facut obiectul a 20 de reclamatii, toate clasate fara urmare, potrivit unei baze de date independente care strange informatii publice, transmite AFP, citata de Agerpres.

Jason Van Dyke, 37 de ani, a fost pus sub acuzare pentru "crima cu premeditare" pentru ca a tras de 16 ori asupra lui Laquan McDonald, in varsta de 17 ani la acea data, in octombrie 2014. Punerea sub acuzare a unui politist este un fapt extrem de rar in Statele Unite, zguduite de peste un an de brutalitati comise de politisti fata de afro-americani, care au provocat manifestatii si revolte.

Ele contrasteaza cu absenta masurilor disciplinare angajate dupa 20 de reclamatii care au vizat politistul cu incepere din 2011, potrivit site-ului Citizen Police Data Project, elaborat de jurnalisti in colaborare cu universitatea din Chicago si strangand denunturile pentru comportament necorespunzator vizand politistii din oras.

Dintre acestea, zece reclamatii denuntau "folosirea excesiva a fortei". Cel putin un caz s-a produs cand Jason Van Dyke nu era de serviciu si mai multe au provocat rani. O alta notificare a fost depusa pentru "injurii" cu continut "rasist, etnic etc". Toate aceste denunturi au fost clasate fara urmare.

Oficiali cu rang inalt din Chicago au lansat un apel solemn la calm, marti, inainte de difuzarea inregistrarii video extrem de socante care arata moartea lui Laquan McDonald in octombrie 2014. Adolescentul merge pe mijlocul soselei, tinand in mana un obiect, un cutit potrivit autoritatilor. El pare sa nu raspunda la somatia politistilor care doresc sa ii controleze actele, dar nu face niciun gest amenintator. In timp ce baiatul se indreapta spre marginea drumului, politistul Jason Van Dyke deschide focul asupra lui, impuscandu-l in plin. Dupa ce Laquan McDonald cade la pamant, agentul continua sa traga in el cu sange rece.

Dupa anuntul punerii sub acuzare a politistului si difuzarea imaginilor, numerosi manifestanti au iesit in strada la Chicago marti, iar trei persoane au fost arestate. Un nou miting era in curs de desfasurare miercuri seara.

Jason Van Dyke a intrat in politie in 2001, insa baza de date de la Citizen Police Data Project in ce il priveste contine reclamatii numai din 2011.

Aceasta noua afacere exacerbeaza tensiuni existente de peste 18 luni in Statele Unite, unde brutalitatile politistilor care au costat viata unor afro-americani au declansat revolte la Ferguson (centru) sau la Baltimore (est).