Comisia Europeana (CE) nu este in acest moment foarte preocupata de sistarea de catre Rusia a livrarilor de gaze naturale pentru Ucraina, a declarat miercuri purtatoarea de cuvant comunitara pe probleme de energie, Anna-Kaisa Itkonen, citata de agentia EFE, transmite Agerpres.

"CE a vazut articolele din presa si declaratiile presedintelui (societatii Gazprom) Miller si nu suntem preocupati in mod particular de fluxul de gaze intre Rusia si Ucraina", a indicat sursa citata.

Ea a precizat ca in prezent fluxul de gaze catre Uniunea Europeana este normal, iar rezervele stocate de Ucraina in depozitele de gaze sunt de circa 16,5 miliarde de metri cubi, aproximativ la acelasi nivel ca anul trecut pe vremea aceasta.

"La ora actuala Ucraina isi foloseste productia proprie de gaze, iar conditiile meteo din luna noiembrie a acestui an au fost mult mai blande, fapt care a determinat un consum sub medie", a explicat purtatoarea de cuvant.

Directorul Gazprom, Alexei Miller, a anuntat anterior ca societatea ucraineana Naftogaz a utilizat totalitatea gazelor naturale rusesti pentru care a platit in avans si nu a facut nicio noua preplata. Prin urmare, livrarile au fost oprite pana la primirea unor noi plati in avans din partea companiei ucrainene. Dupa disputele din anii trecuti intre Kiev si Moscova pe tema furnizarii gazelor naturale, Ucraina acumuland datorii semnificative fata de Gazprom, Rusia a conditionat orice noua livrare de plata in avans.