Noul Minister al Consultarii Publice si al Dialogului Civic nu poate fi infiintat fara consultarea grupurilor din societatea civila respectiv a cetatenilor, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. De aceea, este supus consultarii publice proiectul Hotararii de Guvern (HG) pentru infiintarea si stabilirea atributiilor noului Minister pentru Consultare Publica si Dialog Civic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Guvernului, odata depasita aceasta etapa de creare, practic, de la zero, a unei institutii publice, in cadrul de reglementare specific, activitatea ministerului se va referi, printre altele, la: transparenta documentelor propuse/discutate in sedintele de Guvern, realizarea, de catre fiecare Ministru/Secretari de Stat, a unor rapoarte de transparenta dupa intalnirile cu grupurile de interese, angajarea personalului contractual in acest Minister pe un model de criterii de performanta- reprezentand studiu pilot pentru un proces similar in alte autoritati publice, acest ultim obiectiv cu riscul prelungirii etapei organizatorice pana la care Ministerul va fi functional.

"Avem un singur an la dispozitie si ne propunem sa nu il irosim. Obiectivele noastre tin totusi cont de durata limitata a mandatului si solicitam opiniei publice ca in sugestiile formulate, sa tina cont de acest aspect. Desi Bugetul pe 2016 asteapta cu nerabdare informatii despre acest Minister, consideram vitala consultarea cu societatea civila careia speram ca activitatea Ministerului sa ii foloseasca cat mai mult", se precizeaza in comunicat.

Comentarii privind documentul se pot trimite pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/mcpdc/) a institutiei dar si prin email la secretariat.mcpdc@gov.ro, pana vineri 27 noiembrie ac. In paralel, ministrul Violeta Alexandru va initia o serie de discutii cu reprezentanti ai mass media, ai grupurilor informale de cetateni, ai societatii civile dispunand de retele si structuri de reprezentare in tara, pentru a putea prelua cat ai multe opinii (inclusiv critice) despre crearea si mandatul acestei structuri.