Cum motiveaza judecatoarea Viorica Costiniu eliberarea lui Sorin Oprescu din arest preventiv: Fostul primar a cooperat cu DNA si sufera de mai multe afectiuni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2015, 16:49 Dosare Anticoruptie


Sorin Oprescu, in catuse
Foto: Mediafax
Viorica Costiniu, judecatoarea de la Curtea de Apel Bucuresti care a dispus eliberarea lui Sorin Oprescu din arest preventiv, sustine ca primarul suspendat al Capitalei a cooperat "cu buna-credinta" cu procurorii DNA si "in mod incontestabil" sufera de mai multe afectiuni medicale. Curtea de Apel Bucuresti aprezentat luni motivele pentru care judecatoarea Viorica Costiniu a decis pe 29 octombrie eliberarea lui Sorin Oprescu din arest preventiv si plasarea lui in arest la domiciliu, dupa ce Tribunalul Bucuresti respinsese cererea in acest sens a fostului primar, potrivit Agerpres.

"Nici Parchetul si nici instanta nu i-au imputat, pe baza de probe, inculpatului ca ar urmari zadarnicirea cercetarilor, ca s-ar sustrage de la urmarirea penala ori ca ar impiedica derularea acesteia. In primul rand, nu rezulta din dosar ca 'discutia de pe culoarul DNA-ului' ar fi avut loc dupa momentul aducerii la cunostinta inculpatului Oprescu a invinuirii, moment de la care exista interesul oficial, legal, de aflare a adevarului in cauza ce se instrumenteaza. Este evident ca orice activitate a celui in cauza cu o conotatie penala poate sa fie cuantificata, eventual, ca o pregatire sau savarsire a unei noi infractiuni, dar numai atunci cand ea este plasata, in timp, ulterior momentului in care i se aduc la cunostinta faptele pentru care este suspectat. In acelasi context, este necesar sa se dovedeasca faptul ca inculpatul, direct sau prin intermediul altei persoane, intreprinde activitati concrete prin care sa incerce influentarea unui alt participant la proces, martorilor etc", afirma Viorica Costiniu.

"Acest aspect al conduitei inculpatului nu este de natura a acredita ideea unei comportari caracterizate prin rea-credinta in derularea si instrumentarea dosarului sau penal", subliniaza judecatoarea. In opinia acesteia, "conduita procesuala" a lui Oprescu, "in sensul cooperarii cu buna-credinta cu organele judiciare pentru a afla adevarul privind acuzatia ce i se aduce", s-a constatat si cu ocazia anchetarii acestuia de catre procurorii DNA.

"Circumstantele personale nu au in acest moment procesual relevanta unor eventuale circumstante atenuante. Cu toate acestea, elementele ce caracterizeaza persoana inculpatului, evidentiate si de Parchet - fara antecedente penale, studii superioare, specializari profesionale, situatie socio-familiala buna - nu sunt de natura sa contureze previzibilitatea unei conduite negative a acestuia pe viitor. In acelasi timp, aspectele caracteriale, personale sunt in masura sa permita o constientizare rezonabila si responsabila a situatiei judiciare in care se afla, astfel incat sa continue cooperarea cu organele de urmarire penala pentru aflarea adevarului, chiar si in situatia in care, la un moment dat, aceste criterii nu au functionat si l-au adus in postura inculparii pentru o fapta grava si sever sanctionata de lege", adauga judecatoarea Curtii de Apel Bucuresti.

Judectoarea Viorica Costiniu subliniaza si ca a tinut cont si de starea de sanatate a lui Sorin Oprescu: "Analizand contestatia, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii retine ca, in mod incontestabil, inculpatul sufera de mai multe afectiuni in diferite stadii de evolutie si gravitate. In urma repetatelor demersuri, s-a permis inculpatului sa beneficieze de consult al unor medici de specialitate si astfel se afla sub control si tratament medical, inclusiv dupa spitalizarea in conditiile art.240 C. pr. pen. Acest aspect invocat de aparare nu poate fi ignorat, intrucat precaritatea sanatatii inculpatului este dovedita cu acte medicale. Este real si faptul ca in conditiile date ale locului de detentie se fac eforturi pentru respectarea necesitatilor medicale ce-l privesc. Este de subliniat insa ca nu doar considerarea starii medicale a inculpatului poate fi luata in seama si doar prin ea insasi sa se justifice o eventuala inlocuire a actualei masuri preventive."

Un alt motiv avut in vedere pentru eliberarea fostului primar este si acela ca lui Oprescu nu i se poate imputa ca ar fi impiedicat in vreun fel instrumentarea dosarului ori "s-ar fi creat la nivelul societatii efecte care sa decredibilizeze justitia".

Judecatoarea Viorica Costiniu invoca si prevederile art.5 par.3 al CEDO, care obliga instantele nationale sa aiba in vedere, in cazurile in care o masura restrictiva de libertate se justifica, aplicarea masurilor alternative prevazute de legislatia nationala.

Potrivit DNA, in perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca anumite contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelora, cu titlu de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuinta sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul sau Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de coruptie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4369 vizualizari

  • +35 (35 voturi)    
    free willy (Luni, 16 noiembrie 2015, 16:58)

    danton [anonim]

    Sufera de o multime de afectiuni: aroganta acuta, ciordita cronica, si multe altele, in forma continua si agravanta...
    • +11 (11 voturi)    
      Cine -o baga pe costiniu in puscarie? (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:53)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui danton

      Astept. Banuiesc ca la un moment dat se va intampla si asta. Sa stea baba cu facultatea facuta la stefan gheorghiu alaturi de sobolani - mediul ei natural.
  • +31 (31 voturi)    
    Este o rusine pentru justitia... (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:00)

    gigiN [utilizator]

    ...romana ca aceasta jig....si nevasta de mare jig...este (inca) judecatoare.
    • +17 (17 voturi)    
      nevasta de jeg (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:17)

      Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

      cred ca si daca nu facea ea matrapaslacurile lui barbati-sau, tot stia de ele. taiunuirea asta nu mai conteaza la nimic ? daca eu as veni acasa cu o sacosa cu bani, m-ar intreba prietena-mea de unde ii am
  • +30 (30 voturi)    
    Cata nesimtire , (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:06)

    mopsu [utilizator]

    o nevasta de judecator condamnat lasa liber un alt viitor condamnat pe motiv ca fiind medic , nu stia ca este bolnav, avand mai multe afectiuni, care -l impiedicau sa se duca la amanta. Halal justitie.
    • +9 (9 voturi)    
      Comment sters de user (Luni, 16 noiembrie 2015, 18:18)

      polonyca [anonim] i-a raspuns lui mopsu

      • +8 (8 voturi)    
        "bah io va vreau binele, bah " (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:18)

        mnicku [anonim] i-a raspuns lui polonyca

        "da' daca voi nu vreti io n-am ce sa va fac"

        deci cei ce fura sint scutiti de bulau pt ca-si pierd dexteritatile ... artistice
  • +27 (27 voturi)    
    Si ar mai fi un motiv de eliberare (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:09)

    verid [utilizator]

    Dupa cum stim in puscarie nu poate cheltui in mod eficient banii adunati cu truda din spaga.
    • +8 (8 voturi)    
      Si (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:13)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui verid

      Si nici nu poate sa ii mute in vreo banca in insulele Cayman sau mai stiu prin ce paradis fiscal din puscarie.

      Furi 150 milioane de euro, faci 2 luni puscarie, ii dai in gat si pe prieteni, mai faci 6 luni puscarie si dupa care traiesti ca bastanul cu zeci de milioane de euro in cont. Prostii la munca / asistenta sociala si la urna de votare
      Speram ca jivina asta sa putrezeasca in puscarie.
  • +15 (15 voturi)    
    Motivare. (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:14)

    MirceaGeorgescu1 [anonim]

    Tare baba! Ca si barbatusul ei! Ca sa-i faci mai intimi, ajunge o catusa, ca-n filmul Lantul.
  • +17 (17 voturi)    
    Da cand lua comision nu-l durea inima? (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:17)

    Haskal [utilizator]

    El, un om cinstit, nu facea infarct cand jumulea?
  • +13 (13 voturi)    
    viorico viorico (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:18)

    coloneze [utilizator]

    maine poimaine il scapi si pe viorica si viorel. ROMANIA, TARA DE VIORICI SI VIOREI!
  • +12 (14 voturi)    
    Inspectia CSM !!! (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:42)

    corado [anonim]

    E deja urgenta o analiza a hotararilor "emanate" de la madam.
  • +17 (17 voturi)    
    Ce este interesant , Dna Costiniu (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:53)

    Withdrawal [utilizator]

    Este ca ca boala nu l-a impiedicat sa ia spaga, dar il impiedica sa stea in arest.

    Sa inteleg ca toti bolnavii care iau spaga ( furt din banii cetatenilor) , vor sta acasa in fotoliu si se uita la tv pe timpul cercetarilor ?

    Ca dupa ce sunt condamnati oricum vad ca scrie o carte- doua, si scapa repede. !!! Condamnati doctoranzi . ma interb cine le citeste cartile, si ce si cui dau lectii niste condamnati penali.
  • +12 (12 voturi)    
    Cat a furat milioanele nu era bolnav (Luni, 16 noiembrie 2015, 18:10)

    Geo [anonim]

    S-a agravat starea de sanatate imediat cum l-au bagat la racoare
  • +5 (5 voturi)    
    Ce-i aia cooperare ??? (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:20)

    andreesanu [utilizator]

    De cand justitia se aplica in termeni de cooperare ??
    Dna Costiniu nu ne mai mira modul in care faci justitie .
  • +2 (6 voturi)    
    Q.E.D. (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:27)

    comentatordiletant [utilizator]

    Voi nu vedeți efectele pe termen lung.
    De aici înainte, orice politician care se respectî va posta pe feisbuc poze cu el în cătușe (opțional alături de o persoană de sex opus) când va fi pe culmile carierei politice. Așa, vulgul va avea satisfacția că „s-a făcut dreptate”, iar membrii haitei vor putea să-și vadă netulburați de interese.
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 noiembrie 2015, 20:01)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    oprescu (Luni, 16 noiembrie 2015, 21:08)

    andrei popescu [anonim]

    mi-e greata!
  • 0 (0 voturi)    
    Dar (Marţi, 17 noiembrie 2015, 9:40)

    Halvatek [utilizator]

    Monica Iacob Ritzi nu a " cooperat"? Nu are "afectiuni"?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by