Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat marti ca lucrarile la baza militara de la Deveselu se desfasoara conform calendarului si se vor incheia pana la finalul acestui an, iar amplasamentul si sistemul antiracheta vor fi complet operationale in luna martie a anului viitor, potrivit Agerpres.

Ambasadorul american a adaugat ca pana la operationalizarea amplasamentului si sistemului antiracheta de la Deveselu mai sunt de efectuat teste.

'Lucrarile se desfasoara conform calendarului si bugetului aprobat, iar perioada estimata de incheiere a lucrarilor este sfarsitul anului. Guvernele SUA si Romaniei planuiesc in acest moment organizarea unei ceremonii pentru a marca incheierea lucrarilor de constructie. Mai sunt insa de efectuat destule teste ale amplasamentului sistemului si ale sistemului antiracheta. Asadar, probabil amplasamentul si sistemul vor deveni complet operationale undeva in luna martie 2016. Odata incheiata aceasta etapa, guvernele Romaniei si SUA, precum si NATO, vor marca operationalizarea sistemului. Deci vor fi doua ocazii de a marca aceasta constructie si amplasamentul, una in cadrul acestui an, spre sfarsitul anului, iar cealalta undeva in aprilie-mai 2016', a declarat Hans Klemm.

Ambasadorul Hans Klemm a afirmat ca este increzator ca amplasamentul va trece toate testele. 'Sunt complet increzator ca amplasamentul va trece toate testele pana in primavara anului viitor, nu stiu exact sa va spun ce teste s-au realizat pana in acest moment', a mai declarat Hans Klemm.

Ambasadorul a vizitat marti, la Deveselu, gradinita cu program prelungit si scoala din localitate, dar si baza militara.

Ambasadorul a subliniat ca vizita la Deveselu a constituit o prioritate, iar amplasamentul antiracheta de la Deveselu este un element esential al parteneriatului strategic dintre SUA si Romania.

'Este o zi foarte importanta pentru mine, este practic prima mea ocazie de a iesi din Bucuresti si am transformat acest eveniment intr-o prioritate pentru mine. Amplasamentul antiracheta de la Deveselu, a carui constructie se apropie de final, este un element esential al parteneriatului strategic. Este o contributie importanta la consolidarea aliantei, prieteniei si parteneriatului dintre Statele Unite si Romania. Trebuie sa stiti ca aceasta contributie a dumneavoastra este foarte importanta pentru securitatea transatlantica si pentru securitatea din regiune. SUA sunt recunoscatoare pentru parteneriatul pe care il avem cu Romania dar si pentru prietenia pe care o gasim in comunitatile din intreaga Romanie', a adaugat diplomatul american.

Hans Klemm a mentionat ca Deveselu a devenit 'o localitate istorica si binecunoscuta'.

'Investitia pe care am facut-o in gradinita si scoala din Deveselu este unul dintre lucrurile pe care SUA trebuiau si puteau sa le faca pentru a demonstra prietenia si parteneriatul. (...) Domnule primar, Deveselu poate ca este o localitate mica, insa devine o localitate istorica si binecunoscuta. Datorita deschiderii dumneavoastra si disponibilitatii de a gazdui amplasamentul sistemului antiracheta, Deveselu a devenit cunoscut in orase din intreaga Europa, dar si in SUA. In timp ce ma pregateam pentru mandatul de ambasador in Romania, am avut ocazia sa ma consult cu persoane importante din Departamentul Apararii al SUA precum si din Consiliul National pentru Aparare, iar in toate acele discutii Deveselu era in fruntea listei. Acest lucru s-a intamplat si atunci cand presedintele Iohannis a vizitat SUA si s-a intalnit cu vicepresedintele Biden, in luna septembrie. Unul dintre principalele subiecte si primele subiecte de discutie a fost tocmai contributia comuna pe care SUA si Romania o au la securitatea unei Europe unite si mari. Atat dumneavoastra, cat si intreaga comunitate trebuie sa fiti mandri de contributia pe care o aveti la asigurarea securitatii intregii regiuni si a Europei', a adaugat ambasadorul Hans Klemm.