Alianta Medicilor, o comunitate virtuala constituita pe Facebook, cu peste 21 de mii de membri din randul cadrelor medicale, ii acuza pe ministrul demisionar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si pe doctorii Ioan Lascar, Raed Arafat si Enescu Mircea Dan ca "au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta" sistemului sanitar din Romania in ceea ce priveste tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv.

"In primul rand noi ca stat nu avem conditii de a trata marii pacienti arsi si nu am avut niciodata. Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din Romania nu le are", se arata intr-un comunicat al Aliantei Medicilor, transmis HotNews.ro.

Alianta precizeaza ca intreg personalul medical care se ocupa in aceste zile de pacienti reprezinta "eroii nenumiti" in aceasta tragedie, dar protesteaza fata de "liderii politici informali si formali care au creat confuzie in randul opiniei publice, oameni care nu au facut altceva decat sa stea in fata camerelor de filmat si au facut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice".

Potrivit acestei asociatii, "transferurile pacientilor s-au facut doar la insistenta ONG-urilor din Romania, care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii si pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intentie din partea guvernantilor de a transfera pacientii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societatii civile, a cetatenilor romani din diaspora".

"Faptul ca pacientii au fost bine tratati, cat de bine s-a putut, e meritul personalului care a facut eforturi supraomenesti, fara dotari cu multe ore de munca si care au inceput sa fie epuizati.

Protestam public impotriva ministrului demisionar - Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan - care din motive necunoscute noua au incercat sa musamalizeze situatia reala si competenta noastra ca tara", se mai arata in comunicatul Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sanatate din Romania.

Mentionam ca, incepand de vineri, autoritatile romane au inceput sa ia masuri mai active pentru transportul victimelor incendiului in alte tari.

Cine este "Alianta medicilor..."

"In urma sugestiilor primite din partea foarte multor membri ai grupului "Medici gata de greva generala", ajuns la peste 21.000 de membri, grupul de initiativa a hotarat pe data de 17 august 2015 ca aceasta miscare spontana a cadrelor medicale sa poarte numele de "Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate". Reactia cadrelor medicale a fost generata de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a decis ca medicii sunt considerati functionari publici dupa legea penala, facandu-i astfel pasibili de inchisoare daca primesc donatii din partea pacientilor.", se arata pe site-ul aliantamedicilor.org.