Imigratia este "ADN-ul Americii", construita prin valuri istorice de imigranti, a considerat vineri secretarul de stat John Kerry, in plina criza a migratiei in Europa si in centrul unei controverse politice in Statele Unite asupra imigratiei, relateaza Agerpres citand AFP.

Foto:

Seful diplomatiei americane a salutat anuntul facut in urma cu trei saptamani ca tara sa va primi 85.000 de refugiati - dintre care 10.000 sirieni - pana in octombrie 2016, o cifra asteptata sa urce la 100.000 de persoane in toamna anului 2017, ca "raspuns la criza siriana a migratiei".

"Acesta este cu adevarat un semn de mandrie in istoria sa pentru ca poporul american i-a primit pe cei care aveau o nevoie stringenta de a fi protejati. Face parte din ceea ce suntem. Aceasta este ADN-ul Americii", a subliniat Kerry la o ceremonie la Departamentul de Stat in onoarea "diasporei" din intreaga lume traind in Statele Unite.

"Acesta este modul in care cei mai multi au sosit aici", a reamintit secretarul de stat, a carui familie originara din Europa Centrala si Marea Britanie a emigrat in Statele Unite la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.

"Imigrantii au construit America. Si continua sa faca ceea ce America este astazi", a adaugat el, referindu-se la valurile succesive de imigranti sositi in Statele Unite inca din secolul al XVII-lea.

Criticate in Europa si de catre ONG-uri in Statele Unite pentru lipsa lor de reactivitate fata de criza migratiei europeana, autoritatile americane au anuntat in septembrie o crestere a capacitatilor de primire a refugiatilor.

Voci din SUA invoca motive de securitate si teama de terorismul jihadist pentru a nu deschide mai mult usa pentru refugiatii din Orientul Mijlociu, aminteste France Presse.