Iulian Cosoreanu, executorul judecatoresc care a pus sechestru pe bunurile Ministerului Sanatatii in contul despagubirilor neplatite pentru incendiul de la Maternitatea Giulesti, a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, fiind acuzat de evaziune fiscala si abuz in serviciu, informeaza Agerpres.

Retinerea executorului judecatoresc nu are insa nicio legatura cu executarea silita a Ministerului Sanatatii, ci se refera la o firma intrata in insolventa.

Potrivit unui comunicat al PCAB, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea lui Iulian Cosoreanu, executor judecatoresc in cadrul Societatii Civile Profesionale de Executori Judecatoresti "Dobra, Cosoreanu si Asociatii", a lui Fluture Goman, Cristinel Goman si Lucretia Mihai, administratori statutari si de fapt ai SC E.C. SRL.

Procurorii sustin ca S.C.P.E.J. "Dobra, Cosoreanu si Asociatii" a convenit cu reprezentantii creditoarei SC E.C. SRL - societate in insolventa, in schimbul unor comisioane suplimentare, ca sumele de bani obtinute in urma punerii in executare silita a unui titlu executoriu, emis de Tribunalul Bucuresti intr-un dosar de executare silita, sa fie virate in conturile altei societati decat creditoarea, cu scopul de a nu fi inregistrata in evidentele contabile ale societatii aflate in insolventa suma de 1.990.798 lei, pentru care urmau sa se plateasca taxe si contributii la bugetul de stat in valoare de 696.780 lei.

Din probele administrate pana in prezent a rezultat ca Iulian Cosoreanu, in calitate de executor judecatoresc, a eliberat in numerar suma de 551.041 lei catre administratorul de fapt al SC E.C. SRL, cu toate ca la momentul respectiv firma se afla in insolventa, iar administratorului statutar i se ridicase, de catre judecatorul sindic, dreptul de administrare.

Iulian Cosoreanu va fi dus vineri la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Miercuri, Iulian Cosoreanu s-a prezentat la sediul Ministerului Sanatatii pentru a pune sechestru pe bunurile mobile ale institutiei (masini, mobilier, calculatoare), dupa ce MS nu a platit despagubirile de 4 milioane euro, stabilite de instanta pentru victimele incendiului de la Maternitatea Giulesti, soldat cu moartea a sase bebelusi si vatamarea grava a altor cinci.