Serviciile de informatii italiene au ajutat la formularea unui fals raport despre salvarea unor ostatici de catre fortele de securitate pentru a ascunde plata pretului de rascumparare, conform unei informatii scurese dintr-un document al agentiei italiene, scrie The Guardian.

Plata a fost facuta pentru eliberarea lui Bruno Pelizzari, italian de origine, si sud-african-ul Debbie Calitz, ce au fost rapiti de pirati somalezi in 2010 si eliberati in 2012.

Documentul, marcat drept "secret" spune ca Agentia de Informatii Italiana AISE a platit o rascumparare de 525.000 de dolari. "Pentru a ascunde plata recompensei, AISE, SNSA (Agentia de Securitate a Somaliei) si ostaticii au cazut de acord sa informeze presa si publicul ca eliberarea ostaticilor a fost rezultatul unei operatiuni de salvare reusita de catre fortele de securitate somaleze."

Documentul surprinde contradictiile in raspunsul diferitilor actori internationali referitor la rapire. Atat guvernul SUA cat si cel al Marii Britanii refuza sa faca asemenea plati, insa alte state europene au abordari mult mai ambigue, platindu-le in mod constant, dar negand public acest lucru.

Raspunsul guvernului Italian in cazul lui Pelizzari si Calitz reflecta confuzia si musamalizarea cu care unele dintre state gestioneaza situatiile de acest gen. In loc de a recunoaste acoperirea rascumpararii sau pur si simplu sa refuze comentariile, autoritatile au cautat in mod deliberat sa minta.