Statele Unite au afirmat miercuri ca aproape toate loviturile aeriene ale Rusiei in Siria nu au vizat gruparea Statul Islamic ori cele afiliate Al-Qaida, ci organizatii armate siriene moderate care lupta impotriva regimului de la Damasc, anunta AFP, citat de Agerpres.

"Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroristilor afiliati la Al-Qaida. In mare parte au fost contra gruparilor din opozitie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

Implicarea Rusiei in criza siriana distruge planurile Turciei de recastigare a unei influente regionale demult pierdute

Implicarea Rusiei in criza din Siria pare sa distruga planurile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care visa un regim aliat la Damasc, in locul lui Bashar al-Assad, si recastigarea unei influente regionale demult pierdute, scrie AFP.

Reputat pentru susceptibilitatea sa si temperamentul coleric, presedintele Erdogan l-a criticat marti pe omologul sau rus, declarand ca Vladimir Putin comite o "grava eroare" care risca sa izoleze si mai mult rusia si sa afecteze puternic relatiile ruso-turce.

Aliat fidel al regimului Bashar al-Assad - inamicul declarat al lui Erdogan - Rusia efectueza din 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene care vizeaza, sustine Moscova, gruparile "teroriste", inclusiv Statul Islamic (SI).

Dar rebelii sirieni si sustinatorii lor din strainatate acuza Moscova ca vizeaza in special alte grupari decat SI, pentru a apara regimul care a pierdut mari zone din tara.

In plus, o serie de incidente au inveninat relatiile dintr Turcia si Rusia in ultimele zile. Avioane rusesti au violat in mai multe randuri spatiul aerian turc.

De la inceputul conflictului sirian, in 2011, Turcia este unul dintre principalii sustinatori ai opozitiei siriene. Ankara isi doreste alungarea regimului lui Assad si instalarea unui guvern care sa ii permita recastigarea unei parti a influentei sale din epoca otomana.

Dar interventia rusa in Siria complica serios realizarea acestui vis, spune profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bilgi din Istanbul Ilter Turan.

"Se pare ca rusii nu sunt acolo pentru a lupta impotriva SI ci pentru a modifica total ecuatia cu scopul de a-i oferi o revenire lui Assad", spune el.

Ambasadorul SUA la NATO: Romania poate contribui la o solutie politica la criza din Siria prin intermediul ambasadei la Damasc

Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat miercuri ca tara noastra este implicata militar, precum restul statelor membre NATO, in coalitia internationala de lupta impotriva Statului Islamic, fara a preciza in ce consta contributia noastra. Oficialul american a mai aratat ca Romania, care si-a pastrat deschisa ambasada de la Siria, impreuna cu celelalte state care au pastrat relatiile diplomatice cu Damascul, poate contribui la o solutie politica pentru criza siriana, informeaza Digi24.

Ambasadorul american la NATO a subiniat ca, in final, o rezolvare la conflictul sirian trebuie sa vina pe cale politica mai degraba decat militara.