Uniunea Europeana trebuie sa faca tot posibilul pentru a evita iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar, recomanda ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, apreciind ca o astfel de situatie ar fi un "dezastru" pentru ambele parti, potrivit Mediafax.

W. SchaubleFoto: Wikipedia

"Vom face tot posibilul pentru a evita iesirea Marii Britanii din UE. O astfel de situatie ar fi un dezastru atat pentru Marea Britanie, cat si pentru Europa", a declarat oficialul german.

"Poate ca va trebui sa ajungem la unele amendamente limitate in cazul Tratatului Lisabona, pentru a oferi mai multa flexibilitate in negocieri, vom vedea", a adaugat Schauble.

"Dar, evident, negocierile nu merg niciodata intr-un singur sens, intotdeauna sunt in ambele sensuri", a spus ministrul german al Finantelor.

"Sper ca vom putea convinge Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana. Dar nu cred ca o vom putea convinge sa intre in zona euro in anii urmatori, va dura mai mult", a incheiat Wolfgang Schauble.

Poporul Marii Britanii va opta, prin referendum, sa paraseasca Uniunea Europeana, daca nu va obtine "reforme substantiale si ireversibile", a avertizat sambata ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. "Daca nu vom obtine angajamentele de care avem nevoie din partea partenerilor europeni in aspecte precum tinerea Marii Britanii in afara sistemului de integrare profunda, daca nu vom putea obtine aceste angajamente, atunci, asa cum a spus premierul, nu putem exclude nimic", a declarat Hammond, in ceea ce pare a fi o schimbare de atitudine a Guvernului de la Londra. "Avem nevoie de reforme solide, substantiale si ireversibile la nivel european. Pentru ca, daca vom prezenta poporului britanic un set de reforme de o amploare mai mica, ne vom trezi cu un refuz", a spus Hammond.

Premierul conservator David Cameron a promis renegocierea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana si organizarea, pana la sfarsitul anului 2017, a unui referendum privind apartenenta tarii la Blocul comunitar. Cele mai multe sondaje de opinie arata ca majoritatea britanicilor ar prefera ramanerea tarii in Uniunea Europeana. Marea Britanie si Uniunea Europeana au avut recent dispute pe tema gestionarii crizei economice a Greciei si privind distribuirea imigrantilor extracomunitari. Marea Britanie nu participa la toate programele de integrare europeana, avand un statut privilegiat in cadrul Uniunii Europene.