Presedintele Belarusului, Alexandr Lukashenko, a afirmat marti ca tara sa "nu are nevoie" de o baza aeriana rusa pe teritoriul sau, in pofida dorintei presante a Moscovei de a vedea acest proiect reusind, relateaza AFP.

"Astazi, nu avem nevoie de o baza (militara), cu atat mai putin de o baza aeriana", a declarat Alexandr Lukashenko, potrivit unui comunicat difuzat de serviciul sau de presa.

"Avem nevoie de arme foarte specifice, avioane, am vorbit deschis cu dl. Putin", a mai afirmat presedintele belarus.

Acest anunt intervine la cateva zile dupa o manifestatie de protest ce a adunat aproximativ o mie de opozanti ai acestui proiect la Minsk, capitala acestei foste republici sovietice.

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat, in luna septembrie, Ministerului rus al Apararii sa semneze cu partea belarusa un acord privind instalarea unei baze aeriene ruse in Belarus.

Rusia dispune deja de o statie radar si un centru de comunicatii pentru submarine in Belarus, insa o baza aeriana ar fi prima dislocare majora a armatei ruse pe teritoriul acestui aliat strategic al Moscovei, invecinat cu Polonia, Lituania si Letonia, toate membre UE si NATO.

Belarusii sunt chemati la urne duminica, pentru un scrutin prezidential in urma caruia Alexandr Lukashenko, care conduce tara cu o mana de fier din 1994, ar urma sa obtina un al cincilea mandat.