Un fost presedinte al Adunarii Generale a ONU, John Ashe, este acuzat de autoritatile americane pentru ca a primit peste un milion de dolari mita in schimbul ajutorului sau in realizarea unor proiecte imobiliare, scrie AFP.

Autoritatile americane federale au descoperit un sistem de care beneficiau mai multi oameni de afaceri de origine chineza. In centrul retelei se afla John Ashe, ambasadorul Antigua si Barbuda la Natiunile Unite.

Intre septembrie 2013 si septembrie 2014 a fost presedintele celei de-a 68-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

Ashe este acuzat ca a acceptat intre 2011 si 2014 aproximativ 1,3 milioane de dolari de la un grup de cinci persoane. Acestia doreau facilitarea obtinerii unui proiect de contructie a unui centru de conferinte la Macao, China, sponsorizat de ONU cu mai multe miliarde de dolari, precum si diverse proiecte imobiliare in Antigua si Barbuda.

In schimbul acestor beneficii, John Ashe a prezentat Secretarului General al ONU un document ce semnala nevoia unui centru de conferinte in Macao. De asemenea, o parte din mita a ajuns la premierul de atunci din Antigua si Barbuda, Baldwin Spencer, pentru a contribui la dezvoltarea proiectelor imobiliare in arhipelag.