Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, spune ca asa-numita legiferare a spagii va fi un set de tarife pentru medici, bine reglementat impreuna cu conducerea spitalului, tip de onorariu care exista si in alte tari europene, medicii avand libertatea sa aiba pacienti privati si intr-un spital public.

Nicolae BanicioiuFoto: Agerpres

Ministrul Sanatatii a declarat, marti, la Cernavoda, ca acest tip de onorariu exista si in alte tari din Europa, iar medicii trebuie sa aiba libertatea sa poata trata "la privat" si intr-un spital public si sa nu mai trimita pacientii la unitati private, transmite Mediafax.

"Trebuie sa dam posibilitatea ca cei care muncesc mai mult sa poata castiga suplimentar. Deci ce au facut alte state din Europa, la care trebuie sa ne raportam si noi. Adica, daca (medicul - n.r.) vrea sa aiba pacienti privati, trebuie sa-i dam posibilitatea sa faca acest lucru si in spitalul public. Nu trebuie sa mai mearga el la nu stiu ce clinica privata. Pleaca de la spitalul de stat, se duce acolo, pierde timp, pacientul este trimis de multe ori intentionat de la spitalul public in partea cealalta si tot asa, pierde toata lumea. Asa va fi vorba de tarife foarte bine reglementate impreuna cu conducerea spitalului si onorarii pentru medici. Deci nu este vorba de spaga si ar trebui sa ne iasa din minte acest cuvant", a comentat Banicioiu, precizand ca onorariile vor fi fiscalizate si vor intra pe cardul medicului.

Ministrul Sanatatii a spus ca vor fi niste criterii foarte bine stabilite pentru a se stabili ce pacienti vor putea beneficia de aceste servicii, "la fel si numarul de proceduri, numarul de interventii, numarul de consultatii vor fi foarte clar reglementate prin norme la aceasta lege".

"Repet, haideti sa nu punem tot raul inainte si sa vedem ca lucrurile acestea functioneaza in alte state, cum e Franta de exemplu. Multi dintre pacientii nostri cred ca si-ar dori sa fie sistemul nostru romanesc cum e cel de acolo. Haideti sa luam partea buna a lucrurilor, incercam sa o adaptam cat mai bine si sa fie cat mai fezabila in Romania si cred ca va fi o schimbare de sistem importanta, in viitorul foarte apropiat", a completat Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, s-a aflat, marti, la Cernavoda, unde a fost inaugurata o noua unitate, UPU, in cadrul Spitalului Orasenesc. Investitia, care a costat 110.000 de lei, a fost realizata de Primaria orasului Cernavoda.

***

In luna august, in urma discutiilor cu liderii sindicatelor din sistemul sanitar, premierul Victor Ponta anunta ca vor fi pregatite atat o ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar cu 25%, cat si un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

Premierul i-a cerut atunci ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa elaboreze un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati functionari publici si anchetati penal in cazul primirii unor "contributii suplimentare" din partea pacientilor.

Ponta a spus ca acele "contributii suplimentare" pe care pacientii vor sa le dea medicului si asistentului care i-au tratat trebuie sa indeplineasca trei conditii, cumulativ: sa nu fie conditionate de catre medic si asistent, sa fie primite dupa indeplinirea actului medical si sa fie declarate la fisc, astfel incat ele sa poata fi impozitate. Daca aceste conditii sunt indeplinite simultan, medicul, asistentul sau alt reprezentant al sistemului sanitar nu mai raspund penal pentru primirea "contributiilor suplimenatre" de la pacienti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, pe 4 iunie, ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare. Decizia a aparut pe 5 august in Monitorul Oficial si este obligatorie de la momentul publicarii.

Alianta Medicilor, creata pe Facebook, a criticat intentia Guvernului de a legaliza platile facute de pacienti, aratand ca in nicio tara civilizata un pacient nu da o "atentie" medicului si ca "aceasta practica a spagii din sistemul sanitar" trebuie oprita o data pentru totdeauna.

Si Transparency International Romania a sustinut ca legalizarea platilor informale in sanatate ar reprezenta un atac la demnitatea medicului si nu ar elimina riscurile juridice, pentru ca existenta unei conditionari este extrem de dificil de stabilit.