Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului l-a votat marti pe deputatul PSD Gabriel Vlase in functia de presedinte al Comisiei speciale comune pentru elaborarea legilor electorale, acesta urmand sa ocupe locul lasat liber dupa demisia liberalului Mihai Voicu in semn de protest fata de tergiversarea legii votului prin corespondenta.

Gabriel VlaseFoto: Camera Deputatilor

Liderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu a declarat ca PNL a luat "act" de angajamentul asumat de PSD de a veni cu forma finala a legii intr-o saptamana si jumatate.

Desi in parlament exista mai multe proiecte legislative care vizeaza votul prin corespondenta, Comisia de cod electoral va lucra cel mai probabil pe o varianta elaborata de Autoritatea Electorala Permanenta.

Vlase a fost votat in plenul reunit cu 312 voturi "pentru" si trei abtineri.

Parlamentarii liberali au inceput luni sa poarte banderolele prin care protesteaza fata de neadoptarea legii votului prin corespondenta, forma de protest pe care o numesc greva japoneza. Deputatul PNL Mihai Voicu a demisionat de la presedintia acestei comisii, tot in semn de protest fata de tergiversarea acestei legi, acuzand PSD ca nu doreste adoptarea legii.

"Cred ca la intoarcerea presedintelui in tara, fiind pe ultima suta de metri in care putem adopta aceasta lege, a votului prin corespondenta, pentru a putea organiza alegerile generale din 2016 avand aceasta modalitate alternativa de vot, va trebui sa aiba loc o ultima runda de consultari. Am luat inca o decizie, as putea sa spun chiar extrema din punct de vedere al gesturilor parlamentare. O sa avem de luni greva japoneza a parlamentarilor, mergem la munca, dar vom critica povestea cu votul prin corespondenta pe toate canalele", a spus liderul PNL Alina Gorghiu saptamana trecuta.

PNL si PSD s-au acuzat reciproc de lipsa de vointa politica pentru adoptarea acestui proiect de lege, pentru care a existat un angajament asumat in urma unor consultari la Palatul Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a anuntat luni ca PSD isi va asuma presedintia Comisiei speciale de cod electoral, propunerea fiind deputatul Gabriel Vlase.

"Am avut o discutie cu colegii mei din PSD despre legea privind votul romanilor din Diaspora. S-a intarziat nepermis de mult, nu am reusit sa intelegem care este este jocul PNL, au renuntat la presedintia acestei comisii pe care le-am oferit-o tot in ideea de a avea un dialog politic structurat si o colaborare buna. Au si transmis ca nu vor sa nominalizeze pe cineva la presedintia acestei comisii, asta inseamna ca probabil nu mai vor sa fie adoptata legea. O sa ne asumam noi presedintia acestei comisii, il vom nominaliza pe Gabriel Vlase sa fie presedinte", a spus Dragnea luni, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca le-a cerut colegilor ca marti sa se reuneasca Birourile permanente ale Parlamentului si sa aprobe procedurile necesare, dar si sa convoace plenul comun pentru a stabili noua componenta a comisiei si conducerea acesteia.

"La inceputul saptamanii viitoare, cel mai tarziu, colegii nostri sunt mandatati sa vina cu forma finala a legii pe care sa o dezbatem si sa fie adoptata in regim de urgenta", a mentionat Dragnea.

La ultima sedinta a acestei comisii de elaborare a legilor electorale s-a stabilit, de principiu, ca Autoritatea Electorala Permanenta sa elaboreze un proiect de lege in acest sens pe care Comisia sa lucreze si sa dea raport. Pentru ca diaspora sa beneficieze de votul prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul viitor, legea trebuie sa fie adoptata pana la mijlocul lunii noiembrie.