Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marti, cererea de aparare a reputatiei profesionale a judecatoarei Georgina Moldovan, cea care a decis masurile preventive in cazul tinerilor acuzati de viol din Vaslui, informeaza Agerpres.

Sefa ICCJ, Livia Stanciu, a declarat, dupa sedinta CSM, ca limbajul care a fost folosit in unele publicatii nu are "nici cea mai mica legatura cu respectarea deontologiei profesiei de jurnalist".

"Toti colegii, membrii CSM, au precizat ca in comunicatul de presa care va fi transmis trebuie semnalat acest aspect. (...) Doamna judecator are posibilitatea actionarii in instanta a acelor jurnalisti pentru limbajul total neelegant (...) folosit in redactarea acelor articole de presa", a afirmat Stanciu.

Intrebata daca persoana vatamata cere in sala de judecata lasarea in libertate a inculpatilor este o conditie pentru o decizie in acest sens, Livia Stanciu a spus ca dimpotriva si ca acest aspect a fost clarificat corect de catre inspectorii judiciari.

"Sigur, este un element pe care il ai in vedere, dar acel element trebuie coroborat si cu toate celelalte aspecte care rezultau din dosarul respectiv si care puteau determina in final judecatorul sa adopte o solutie intr-un sens sau altul", a explicat presedintele instantei supreme.

Georgina Moldovan a sustinut, in cadrul sedintei plenului CSM, ca partea vatamata i-a cerut arest la domiciliu in sedinta de judecata pentru cei care au recunoscut fapta.

"Persoana vatamata a venit si a cerut in sala pentru cei trei. (...) Am iesit din sala socata ca mi-a cerut persoana vatamata asta - arestul la domiciliu pentru cei trei care au recunoscut. S-a opus cu privire la cei patru care nu au recunoscut si mi-a cerut pentru cei trei. (...) Nu eram obligata, dar nu mai puteam motiva o respingere. Era de cinci luni", a afirmat judecatoarea.

Ea a marturisit ca a ajuns sa-si reproseze ca a declarat sedinta nepublica, insa a aratat ca a luat aceasta decizie pentru a o proteja pe fata.

"Daca nu era sedinta nepublica, ziaristii ar fi putut sa afle aspecte relevante din dosar, pentru ca dosarul a fost gresit ales pentru lupta impotriva abuzurilor sexuale. Adica gresit - nu e cel mai reprezentativ si in niciun caz eu nu sunt aparatoarea unor inculpati. Am dat pedepse mari la viol. Am avut pedepse cu 12 ani si sase luni. Eu voiam doar sa aflu adevarul acolo", a spus judecatoarea.

De asemenea, ea a respins acuzatiile din presa.

"S-a afirmat in presa ca sotul meu ar fi ruda, consatean cu cineva din dosar. Sotul meu este din Braila si a venit prin casatorie in Vaslui. (S-a spus - n.r.) ca detasarea mea la Scoala Nationala de Grefieri a avut la baza o recompensa pentru acest dosar. Or, detasarea a avut la baza un concurs care se desfasurase cu trei luni inainte. (...) S-a mai spus ca a existat o coniventa ca si cum acolo politia, parchetul si judecatorii, toti, am fi discutat sa favorizam pe inculpati. S-au demontat toate aceste afirmatii, dar imaginea publica si reputatia mea a fost afectata si din cauza obligatiei de rezerva nu am avut niciodata posibilitatea de a ma apara", a sustinut magistratul.

Georgina Moldovan a precizat ca a formulat aceasta cerere "intr-un moment de criza" pentru ea si considera ca trebuie admisa pentru a atenua si ultima ramasita a memoriei colective in opinia publica, chiar daca in ultimul timp au incetat toate acuzele.

In cazul judecatorilor care s-au pronuntat asupra masurilor preventive in acest dosar, Inspectia Judiciara nu a promovat actiune disciplinara.

La jumatatea lunii septembrie, magistratii de la Curtea de Apel Iasi au mentinut masura arestului preventiv pentru cei sapte tineri din comuna vasluiana Valeni acuzati de viol si privare de libertate.

Pe 17 august, Judecatoria Vaslui a anuntat prima sentinta in acest dosar, toti cei sapte tineri fiind condamnati la inchisoare cu executare pentru viol in forma agravanta si lipsire de libertate in mod ilegal. De asemenea, acestora le-au fost interzise unele drepturi civile pe o durata de doi ani.

Pedepsele celor sapte variaza intre 5 ani si 8 luni si 8 ani si 4 luni de inchisoare. Potrivit sentintei, Burada Silviu, cel care a luat-o in masina pe victima, a primit cea mai mare pedeapsa - in total 8 ani si 4 luni inchisoare, iar pentru Avadanei Silviu, Paul Andrei Burlacu si Petrica Ionut Bolboceanu instanta a decis efectuarea a 7 ani de inchisoare.

Ionut Boicu, Alin Rotaru si Ioan Surleac, cei trei tineri care au recunoscut acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, au fost condamnati la 5 ani si opt luni inchisoare cu executare.