Presedintele turc Tayyip Erdogan a avertizat marti Rusia ca va pierde mult daca va distruge prietenia cu Ankara si a spus ca tara sa nu va ramane asa de rabdatoare in fata incalcarilor spatiului sau aerian, transmite Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

“Un atac asupra Turciei inseamna un ataca asupra NATO”, a spus Erdogan intr-o conferinta de presa tinuta la Bruxelles impreuna cu premierul belgian.

“Este cunoscut relatia pozitiva pe care o avem cu Rusia. Dar daca Rusia pierde un prieten precum Turcia, cu care a colaborat in atat de multe probleme, va pierde mult, si ar trebui sa stie asta”, a adaugat el.

Turcia este unul dintre cei mai puternici inamici ai regimului Bashar al-Assad, iar Erdogan a declarat anterior ca sprijinirea acestuia de catre Rusia este o “eroare grava.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus marti ca incalcarea de catre Rusia a spatiului aerian ce apartine Turciei si NATO “nu arata ca si cand ar fi fost un accident".

Prezenta in spatiul aerian sirian a unor avioane ale coalitiei conduse de SUA si avioane rusesti "creeaza o situatie plina de pericol", a subliniat luni ONU ca reactie la un incident intre Rusia si Turcia.

Secretarul american de Stat John Kerry a criticat luni violarea spatiului aerian al Turciei de catre avioane rusesti de lupta, apreciind ca acestea ar fi putut fi doborate.