In cardiologie, durerea din dragoste poarta numele de cardiomiopatie de stres sau "tako tsubo". La inceputul lunii septembrie, un colectiv de 26 de cercetatori de la spitalul din Zurich a participat la un studiu publicat ulterior in revista New England Journal of Medicine si desfasurat pe peste 1.750 de pacienti, in scopul imbunatatirii diagnosticarii acestei patologii, potrivit Playtech.

Sindromul "inimii frante" ar afecta anual 2% dintre pacientii victime ale unor atacuri cardiace. In general sunt femei (80%) de peste 60 de ani, care au trecut printr-o despartire, decesul unei persoane apropiate sau pur si simplu un mare stres emotional. "Ca urmare a unui fapt care l-a contrariat sau a unui stres afectiv, pacientul simte o puternica durere in piept, asemanatoare cu un infarct. Durerea radiaza in maxilar si brat", spune Claire Mounier-Vehier, cardiolog, presedinta a Federatiei franceze de cardiologie.

Cand pacientul ajunge la urgenta i se face o electrocardiograma, insa anomaliile nu corespund unui atac clasic fiindca nu sunt afectate vasele coronare. Numai la o examinare cardiaca RMN sunt depistate leziunile specifice. Sistemul nervos actioneaza asupra muschiului cardiac si determina o paralizie a partii inferioare a inimiii, care se gaseste in incapacitatea de a se contracta. Partea ei inferioara ramane inerta si ia forma a ceea ce japonezii numesc "tako tsubo", capcana traditionala pentru caracatite sau, mai simplu, a unei mingi de rugby.

Nu s-a stabilit stiintific de ce femeile sunt mai afectate de sindromul - inimii frante- decat barbatii.