Raidul aerian american care a lovit spitalul din Kunduz, aflat in administrarea organizatiei Medici fara Frontiere, a avut loc "la cererea" fortelor afgane aflate sub focul talibanilor, a declarat luni, la Washington, generalul John Campbell, seful misiunii NATO in Afganistan, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fortele afgane "au cerut sprijin aerian din partea fortelor americane" care au declansat o lovitura aeriana, a precizat generalul Campbell.

12 membri ai organizatiei si 10 pacienti au fost ucisi in acest atac.

Generalul american a mentionat ca a fost deschisa o ancheta in privinta acestui bombardament, calificat "crima de razboi" de catre Medici fara Frontiere.

"Daca au fost comise greseli le vom recunoaste. Cei care sunt vinovati vor trebui sa dea socoteala si vom lua masuri pentru a evita ca acestea sa se mai repete", a continuat el.

Generalul american nu a indicat care autoritate a autorizat avionul american sa deschida focul.

El nu explicat nici de ce spitalul a fost atacat in conditiile in care Medici fara Frontiere au comunicat coordonatele sale autoritatilor afgane si americane si nici dece bombardamentul nu a putut fi oprit dupa primele mesaje de alerta ale organizatiei.

Ancheta va trebui sa raspunda "la toate aceste intrebari", s-a multumit el sa declare.

Spitalul din Kunduz era o baza a insurgentilor talibani, a acuzat guvernatorul provincial, Hamdullah Danishi.

"Spitalul administrat de organizatia Medici fara Frontiere era o baza a rebelilor talibani, folosita pentru organizarea si lansarea de atacuri", a declarat Hamdullah Danishi, guvernatorul provinciei Kunduz, situata in nord-estul Afganistanului.

"Pot spune cu certitudine de suta la suta ca spitalul era folosit de talibani. Spitalul are o curte mare, iar talibanii erau acolo. Am tolerat ceva vreme atacurile care erau lansate de acolo cu armament usor si greu, acum s-a ripostat", afirma Danishi.

Organizatia Medici fara Frontiere a respins din nou, duminica, acuzatiile privind prezenta vreunui insurgent taliban in spital in momentul raidului aerian american, argumentand insa ca, indiferent daca ar fi fost rebeli in unitatea medicala, acestia aveau statutul de pacienti. "Toate portile curtii spitalului erau inchise; nu era nimeni altcineva in afara de membri ai personalului si pacienti. Este important sa se tina cont de faptul ca, potrivit legislatiei umanitare, orice persoana ranita tratata intr-un spital este considerata pacient, deci personal noncombatant, indiferent de ce parte a luptat anterior", a comunicat organizatia umanitara internationala.

Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost "victime colaterale" ale unui raid aerian american efectuat in provincia Logar, in estul Afganistanului.