Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat, luni, ca a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. In ceea ce priveste operatiunile din Romania ale Astra, FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna. De asemenea, FGA a mai preluat 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.

Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a AsiguratilorFoto: Arhiva personala
  • Anuntul facut luni, 5 octombrie 2015, de catre FGA:

"Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a incheiat, conform prevederilor legale, procesul de transfer al dosarelor de dauna, al contractelor de asigurare si a bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra S.A.

Astfel, FGA a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare, dupa cum urmeaza:

Romania - polite : 1.826.483, dosare dauna: 51.566; Germania - polite: 6.128, dosare dauna: 193; Slovacia - polite: 22.752, dosare dauna: 642; Ungaria - polite:191.241, dosare dauna: 4.809.

Dupa verificarea prealabila a documentelor, FGA va publica in perioada urmatoare, pe pagina oficiala de web (http://www.fgaromania.ro), lista tuturor potentialilor creditori de asigurari.

In vederea instrumentarii eficiente a dosarelor de dauna, FGA a angajat, pana la data de 1 octombrie 2015, un numar de 15 inspectori evaluator. Prin intermediul a 12 puncte de constatare, acestia vor acoperi urmatoarele judete si zonele limitrofe acestora: Iasi, Cluj, Constanta, Timis, Prahova, Covasna, Dolj, Brasov, Vrancea, precum si municipiul Bucuresti.

Pana in prezent, FGA a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de dauna, dintre care 367 au fost deja procesate, iar alte 855 de dosare sunt in faza de finalizare.

Atat Fondul de Garantare a Asiguratilor, cat si Autoritatea de Supraveghere Financiara sunt in contact permanent cu institutiile similare din Ungaria, Slovacia si Germania, in vederea identificarii si solutionarii problemelor cu care se confrunta consumatorii din aceste tari care au incheiat contracte de asigurare cu societatea Astra.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator".

  • UPDATE In cat timp va face publica FGA lista potentialilor creditori ai Astra Asigurari?

Informatii ASF despre Astra

Informatii ASF despre Astra

Foto: Captura asfromania.ro

HotNews.ro a scris luni ca termenul pana la care Fondul de Garantare a Asiguratilor trebuia sa publice lista creditorilor Astra a expirat, afirmatie bazata pe informatiile anterioare prezentate de catre ASF. Informatia apare chiar pe site-ul ASF in sectiunea dedicata situatiei de la Astra Asigurari si in Ghidul publicat de ASF.

Astfel, conform informatiilor ASF, FGA trebuia sa publice aceasta lista dupa 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei ASF de inchidere a procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari, iar aceasta decizie a fost publicata in 31 august in Monitorul Oficial.

Astra Asigurari avea peste 2,11 milioane de contracte de asigurari generale in vigoare la data de 30 iunie 2015, iar dintre acestea 46.700 de dosare de dauna erau avizate dar nelichidate, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). La aceeasi data, pe segmentul asigurarilor de viata, Astra avea 26.194 de contracte in vigoare, iar numarul de daune avizate si nelichidate pe acest segment era de 239 de dosare.

Carmen Radu, sefa FGA: Termenul de 30 de zile se refera la perioada de preluare a evidentelor de la asigurator, termen care a fost respectat

In replica, Carmen Radu, sefa FGA a precizat ca "afirmatia din articolul Dvs. (n.a articolul de mai sus) nu este in conformitate cu prevederile legale. Termenul de 30 de zile se refera la perioada de preluare a evidentelor de la asigurator, termen care a fost respectat.

Conform art. 18, alineat (6) din norma 16/2015privind Fondul de garantare a asiguratilor, dupa preluarea evidentelor, FGA analizeaza informatiile primite si apoi va publica pe site lista potentialilor creditori de asigurare".

Dupa ce HotNews.ro a subliniat faptul ca informatia din articol apare atat pe site-ul ASF, cat si in Ghidul ASF privind situatia de la Astra Asigurari care a fost prezentat presei, Carmen Radu a spus ca "Vom corecta informatia din GHID."