Parlamentarii liberali au inceput luni sa poarte banderolele prin care protesteaza fata de neadoptarea legii votului prin corespondenta, forma de protest pe care o numesc greva japoneza. Activitatea comisiei de cod electoral, cea care trebuie sa elaboreze acest proiect de lege, este blocata, dupa ce deputatul PNL Mihai Voicu a demisionat de la presedintia acestei comisii, tot in semn de protest fata de tergiversarea acestei legi, acuzand PSD ca nu doreste adoptarea legii.

Banderola PNL Votul prin corespondentaFoto: PNL

"Cred ca la intoarcerea presedintelui in tara, fiind pe ultima suta de metri in care putem adopta aceasta lege, a votului prin corespondenta, pentru a putea organiza alegerile generale din 2016 avand aceasta modalitate alternativa de vot, va trebui sa aiba loc o ultima runda de consultari. Am luat inca o decizie, as putea sa spun chiar extrema din punct de vedere al gesturilor parlamentare. O sa avem de luni greva japoneza a parlamentarilor, mergem la munca, dar vom critica povestea cu votul prin corespondenta pe toate canalele", a spus liderul PNL Alina Gorghiu saptamana trecuta.

Luni, deputatii liberali au putut fi vazuti in parlament purtand aceasta banderola. Pentru a primi banderola parlamentarii liberali platesc 3,5 lei.

Pe de alta parte, nu toti sunt de acord cu aceasta decizie.

"Eu sunt om serios. De ce sa-mi pun (banderola - n.r.)? Consider ca este o actiune care nu ar putea duce intr-adevar la o solutie pe care ne-o dorim. Prin simplul fapt de a avea o banderola - sa nu spun o carpa - nu se rezolva absolut nimic. Probabil ar trebui sa se rezolve in comisie, cu existenta unui presedinte al comisiei, cu o intalnire, cu un proiect de lege serios, care sa rezolve foarte multe probleme", a declarat deputatul Daniel Budurescu, la Parlament, potrivit Agerpres.

Intrebat daca a fost consultat de liderii PNL cu privire la greva japoneza, Budurescu a raspuns: "Nu am primit niciun fel de semnal in acest sens".

Liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a anuntat luni ca grupurile parlamentare PNL din Camera si Senat au decis inca o data sa intre in greva japoneza ca semn de protest si de presiune asupra coalitiei de a adopta mai repede votul prin corespondenta.

El a catalogat drept o "minciuna sfruntata din partea PSD" afirmatiile conform carora PNL nu ar dori votul prin corespondenta si a precizat ca liberalul Mihai Voicu a demisionat din functia de presedinte al Comisiei parlamentare de Cod electoral in semn de protest ca social-democratii s-au opus cu vehementa si consecutiv adoptarii acestui proiect de lege.

Nicolaescu a sustinut ca PSD nu doreste ca legea votului prin corespondenta sa fie adoptata, pentru ca "stie ca va pierde". "Vor veni foarte multi oameni din diaspora care in niciun caz nu vor vota cu un partid comunist asa cum este PSD", a sustinut liberalul.

In opinia sa, PSD ar trebui sa isi revizuiasca comportamentul si modul in care se abordeaza problema votului prin corespondenta.

"Vom incerca sa facem cateva saptamani aceasta presiune, vom face evaluari, vom analiza modul in care PSD intelege acest lucru si ne vom nuanta aceasta atitudine de greva japoneza, de greva parlamentara in functie de actiunea sau inactiunea PSD", a completat Nicolaescu.

Tot luni insa, presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a anuntat ca PSD isi va asuma presedintia Comisiei speciale de cod electoral, propunerea fiind deputatul Gabriel Vlase.

"Am avut o discutie cu colegii mei din PSD despre legea privind votul romanilor din Diaspora. S-a intarziat nepermis de mult, nu am reusit sa intelegem care este este jocul PNL, au renuntat la presedintia acestei comisii pe care le-am oferit-o tot in ideea de a avea un dialog politic structurat si o colaborare buna. Au si transmis ca nu vor sa nominalizeze pe cineva la presedintia acestei comisii, asta inseamna ca probabil nu mai vor sa fie adoptata legea. O sa ne asumam noi presedintia acestei comisii, il vom nominaliza pe Gabriel Vlase sa fie presedinte", a spus Dragnea luni, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca le-a cerut colegilor ca marti sa se reuneasca Birourile permanente ale Parlamentului si sa aprobe procedurile necesare, dar si sa convoace plenul comun pentru a stabili noua componenta a comisiei si conducerea acesteia.

"La inceputul saptamanii viitoare, cel mai tarziu, colegii nostri sunt mandatati sa vina cu forma finala a legii pe care sa o dezbatem si sa fie adoptata in regim de urgenta", a mentionat Dragnea.

La ultima sedinta a acestei comisii de elaborare a legilor electorale s-a stabilit, de principiu, ca Autoritatea Electorala Permanenta sa elaboreze un proiect de lege in acest sens pe care Comisia sa lucreze si sa dea raport. Pentru ca diaspora sa beneficieze de votul prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul viitor, legea trebuie sa fie adoptata pana la mijlocul lunii noiembrie.